Vammaisten lasten iltapäivähoidosta

Kysymys 

Eikö todellakaan missään laissa määritellä vammaisten lasten iltapäivähoidon
henkilökunnan määrää ja kelpoisuusehtoja? Terveitä (yli 3v.) lapsia voi olla päivähoidon puolella 7 lasta/ KOULUTETTU aikuinen. Meidän lapsosemme ovat kaikki olleet ns. kolmen paikalla päivähoidon puolella: tällä logiikalla vammaisia lapsia saisi olla 2,5/ KOULUTETTU hoitaja. Vammaispalvelun johtaja vastasi, kun kysyimme asiasta, että vammaispuolella ei ole mitään säädöksiä asiasta ja kolulutuksen saaneet hoitajat ovat liian "vamma"-keskeistä väkeä.

Vastaus 

Hei,

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta on säännelty perusopetuslaissa, jonka 48 e §:ssä todetaan, että aamu- ja iltapäivätoiminnassa tulee olla toiminnan järjestämistapa huomioon ottaen riittävä määrä ammattitaitoisia ohjaajia. Ohjaajien kelpoisuusvaatimuksista on säädetty valtioneuvoston asetuksella. Tuossa asetuksessa todetaan, että ohjaajana toimimaan on kelpoinen henkilö, joka on suorittanut tehtävään soveltuvan korkeakoulututkinnon, opistoasteen tutkinnon, ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon ja jolla on koulutuksen yhteydessä hankittu tai kokemuksella osoitettu taito toimia lapsiryhmän ohjaajana taikka jolla on kelpoisuus antaa luokanopetusta, esiopetusta, erityisopetusta tai aineenopetusta tai toimia oppilaanohjaajana.

Heinäkuun loppuun 2009 asti ohjaajana on kelpoinen toimimaan myös henkilö, jolla on koulutuksella tai kokemuksella hankittu riittävä taito toimia lapsiryhmän ohjaajana ja soveltuvuus tehtävään.

Ystävällisin terveisin
Minna Kaipinen
lakimies
Kehitysvammaisten tukiliitto