Korkeasta hcg:stä

Kysymys 

Hei,

sain juuri tulokset 1. kolmanneksen yhdistelmäseulasta: riskilukema oli 1:250, eli juuri siinä riskirajalla. Muut arvot olivat (MoM) papp-a 1,05, hcg 5,27 ja nt 1,22. Ultran mukaan raskausviikkoja oli 12+2 (toisella mittauskerralla 12+0), pääperämitta oli suurimmillaan 57 mm , niskaturvotus oli suurimmillaan 1,5 ja pienimmillään muistaakseni 0,8, mutta laskelmissa käytettiin tuota suurinta arvoa 1,5. Olen 32 v 8 kk ja painoindeksi on 29.

Ymmärtääkseni papp-an ja nt:n MoM arvot eivät ole hälyyttävät, koska ovat lähellä yhtä, mutta hcg-arvo on moninkertainen normaaliin verrattuna, eli oman käsitykseni mukaan riskiraja rikkoitui melkeinpä pelkästään tämän yhden arvon takia, vai olenko väärässä? Osaatteko sanoa onko korkea hcg-arvo mahdollisesti pahempi merkki kromosomipoikkeavuudesta kuin korkea niskaturvotus tai papp-a -arvo, vai onko se (niin kuin toivon) vähäisempi? Mistä muusta korkea hcg-arvo voi johtua kuin kromosomipoikkeavuudesta? Kyseessä ei ole monikkoraskaus, eikä mitään "epänormaalia" ole raskauden aikana havaittu.

Kuinka merkittävä on korkean hcg-arvon ja kovan pahoinvoinnin yhteys? Itselläni on ollut vain lievää kuvotusta ajoittain 8. ja 9. raskausviikolla, joten siinäkin mielessä tuo korkea hcg-arvo ihmetyttää.

Toivoisin saavani vastauksen kysymyksiini, lapsivesipunktio tehdään vasta 3 viikon kuluttua, ja vastaustakin pitää odottaa sen jälkeen vielä ainakin 2 viikkoa.

Vastaus 

Oikeastaan vastaatkin jo omiin kysymyksiisi. Riskiä nostaa todellakin nimenomaan korkea hcg ja kyllä nt-arvokin jonkin verran. Yksittäisille arvoille ei kuitenkaan ole ideana laskea riskiä, vaan seulonnan idea on nimenomaan yhdistää eri riskitekijöitä ja saada siten luotettavampi tulos. Ikäriski downin syndrooman suhteen 32+v. rvk 12 on n. 1:450.

Istukka päästää "tuotteitaan" aina äidin verenkierron puolelle myös. Määrä vaihtelee normaalistikin melko lailla useistakin tekijöistä johtuen (esim. verenvuodosta). Jo vuosia sitten on havaittu, että 21-trisomiaraskauksissa hcg-b:ä löytyy keskimääräistä enemmän äidin verestä. Kuitenkin istukkarakenteestä johtuvat syyt aiheuttavat huomattavasti suurempia pitoisuuksia. Korkean hcg:n on ajateltu olevan osallisena raskauspahoinvoinnissa. Esim. monisikiöraskauksissa esiintyy keskimäärin voimakkaampaa pahoinvointia. Mutta ei sekään yhteys ole yksiselitteinen.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri