Golfpallo

Kysymys 

Kävimme tänään rakenneultrassa (20+4) ja sikiössä (poika) huomattiin oikean munuaisaltaan liikakasvua (5.2), vasen oli 3.3 sekä sydämessä niin sanottu golfpallo. Äidin ikä 25v. ja riskisuhde oli 11+4 viikolla 1:18000. Kysyttäessä emme saaneet kunnon vastausta, vaan ihme selityksiä ja kysymyksiä jäi ilmaan. Onko aihetta huoleen?

Vastaus 

Nuo kysymyksessä mainitut asiat (laajentunut munuaisallas ja golfpallo) ovat nk. pieniä ultraäänimarkkereita (softmarkers). Riippuen melko lailla kotikunnasta/sairaanhoitopiiristä noiden ultraääni-löydösten merkitys mahdollisena kromosomipoikkeavuus- tai rakennepoikkeavuusriskina mahdollistaa jatkotutkimuksia. Yleensä edellytetään ainakin 2 softmarkeria. Golfpallo (kalkkitiivistymä) sydämessä on yleensä yksi tällainen. Laajentuneiden munuaisaltaiden suhteen tilanne vaihtelee: laajentuneisuuden millimetriraja voi olla (yleisimmin) 4-7 mm, joissakin paikoissa edellytetään molemminpuolista muutosta, joissakin vain yksipuolista löydöstä.

Kysymyksessä mainitut löydökset eivät varmaankaan täytä jatkotutkimuskriteereitä missään. Jos kaikki muu oli normaalia, ei noiden löydösten perusteella ole varsinaisesti syytä huoleen.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri