Istukkabiopsia ja vasta-ainekokeet

Kysymys 

Hei,

tein juuri plussatestin. Suvussamme on perinnöllinen sairaus ja aion käydä istukkabiopsiassa. En kuitenkaan halua käydä neuvolassa ollenkaan ennenkuin olen varma, että raskaus jatkuu (asumme pienellä paikkakunnalla ja kunnan ainoa raskaita hoitavalle terveydenhoitajalle en tietoa raskaudesta halua). Miten on, voiko istukkabiopsiaan mennä tuosta vain suoraan vai tuleeko olla otettuna verikoe ennen sitä... Jostain muistan sanotun, että pitäisi olla vasta-aineasiat selvillä ennen biopsiaa, toimenpiteen takia...? Monimutkainen ja epäselvä selitys, toivottavasti kuitenkin vastattavissa. Ja eikö tämän asian voi hoitaa lähimmässä kaupungissa, jossa on yksityinen lääkäriasema, jotta en vain kuntamme pieneen tk:hon joudu astelemaan...

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Istukkabiopsia on teknisesti vaikea näytteenottomenetelmä (vaikeampi kuin lapsivesipunktio). Sitä ei suinkaan ole saatavilla terveyskeskuksissa ja se on saatavilla vain harvoilla yksityisillä gynekologisilla lääkäriasemilla.

Sen sijaan kaikissa yliopistollisissa keskussairaaloissa eli Helsingissä (HUS), Turussa (TYKS), Tampereella (TaYKS), Kuopiossa (KYS) ja Oulussa (OYKS) on sikiötutkimusyksikkö, joissa kokeneet perinatologi-lääkärit ottavat istukkanäytteet. Näissä yksiköissä toimii myös perinnöllisyyslääkäri, jonka vastaanotolla oma tilanteesi riskiarvioineen käydään läpi tarkemmin.

Ota siis puhelimitse yhteyttä lähimmän yliopistollisen keskussairaalaan sikiötutkimusyksikköön, josta käsin tilanteesi arvioidaan ja tarvittaessa järjestetään näytteenotto ja neuvonta.

Terveisin
Kristiina Avela
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliitto