Älyllinen kehitysvamma

Kysymys 

Hei! Olen todella huolissani 6,5 kk ikäsen tyttöni älyllisestä kehityksestä. Ensimmäinen hymy ja katsekontakti tulivat normaaliajassa. Edelleen ottaa hyvin katsekontaktia ja hymyilee. Nauraakin välillä, varsinkin kutitettaessa nauranut noin 3 kk ikäisestä saakka. Jokeltelun/ääntelyn aloitti noin 2 kk:n iässä. Jokeltelu on kuitenkin todella niukkaa. Yöllä herätessään saattaa jokellella tai aamulla sängyssä herätessään. Päivällä ei juurikaan jokeleltele. Välillä saattaa sanoa ää,öö. Jokeltelussa ei mielestäni ole konsonantteja. Saattaa kiljahdella, kurlutella, päristellä, mutta kaiken kaikkiaan aika hiljainen tyttö. Jos juttelen hänelle, katsoo silmiin ja hymyilee, mutta harvoin jokeltelee takaisin.

Lisäksi minua huolettaa se, että tyttö katselee edelleen käsiään usein sängyssä maatessaan. Olen lukenut, että pitkään jatkuva käsien katselu saattaa olla merkki älyllisestä kehitysvammasta. Mihin ikään saakka käsien katsomien on normaalia? Olemme käyneet tytön kanssa sairaalassa fysioterapeutilla. Tyttö on ehkä hiukan motoriselta kehitykseltä ikätasoa jäljessä. Kääntyy molempien kylkien kautta vatsalle, nousee oikonojaan, varaa jaloille ja kääntyy akselinsa ympäri vatsallaan. Fysioterapeutin mukaan tytöllä on fleksio-ekstensio -kontrollin vaikeutta, jonka seurauksena pään hallinta ja pään-hartioiden eriytyminen eivät ole edenneet ikätasoiseen vaiheeseen. Käyttää fiksaatioita hyväkseen kehonhallintaa vaativissa tilanteissa.

Tyttö on alkanut vierastaa hiukan yli 4 kk iässä ja on jännittynyt ja varuillaan
uudessa tilanteessa esim. fysioterapiassa. On todella valpaskatseinen jumpparin mukaan ja seuraa tarkasti mitä ympärillä tapahtuu. Hienomotoriikasta vielä, että tyttö on nyt vasta 6 kk täytettyään alkanut siirtää esineitä vähän kädestä toiseen. Esineisiin tarttuu hyvin. Varpaista ei ota kiinni eikä vie niitä suuhun. Olisiko fysiotarapeutti ja neurologi huomanneet, jos tytöllä olisi älyllinen kehitysvamma jo 6 kk iässä? Eivät sanoneet mitään sellaisesta. Olenko turhaan huolissani tytöstä vai voiko tulevaisuudessa tulla diagnoosiksi älyllinen kehitysvamma?

Vastaus 

Hyvä turhaan huolestunut äiti,

Tyttösihän on varsin hyvin kehittynyt motorisesti ikänsä mukaisesti: kääntyily, suorat käsivarret, tarttuminen ja lelun vaihto kuuluvat tarkalleen 5-6kk ikään. Käsien katselua voi hyvinkin jatkua, nehän ovat kiintoisat liikkeissään ja aina saatavilla. Sen loppumiseen ei voi antaa tarkkaa aikataulua, jos muutkin lelut kiinnostavat. Tuo vastavuoroisen jokeltelun harrastaminen on kehittävää. Vierastaminen on fiksuutta, mutta on hyvin kausittaista. Ensimmäisellä ikävuodella seurataan juuri mainittuja piirteitä. Kontakti ja vastavuoroisuus ennustavat yleistä tulevaa pärjääväisyyttä. Puhutaankin kehitysasteesta. "Älykkyyttä" ei voi mitata.

Tunnut olevan hyvin perillä kehityksen portaista, mutta ahdistut turhaan. Lapsilla on yksilöllisiä eroja temperamenttinsa ja puheliaisuuden mukaan kuten yleensä ihmisillä. Mieleni tekisi lähettä Sinulle Denver Development Screening Testin kaavio, josta käy ilmi kehityksen eri piirteiden opppimisen laaja-alaisuus. Ehkäpä lähetät postiosoitteesi Vernerin kautta, niin saat postia.

Nauti vauvastasi!
Maija Wilska
Kehitysvammalääkäri