Herpes-enkefaliitin aiheuttamat muutokset aivoissa

Kysymys 

Hei! 2-viikkoinen vauvamme sairasti herpes-enkefaliitin ja aivoihin tuli muutoksia. Tuhoa oli tapahtunut aivojen syvissä osissa ja näin ollen mietinkin, pystyykö mitenkään olettamaan millaisia kehityshäiriöitä tämä voi tuoda tullessaan?

Vastaus 

Hyvä poikasen äiti,

Syntymän yhteydessä saatu herpesinfektio aiheuttaa aivotulehduksen. Saikohan vauvanne lääkitystä infektioon? Olen tavannut lapsia, joiden aivojen kehitys on vaurioitunut niin, että se on aiheuttanut jäykkyyttä ilmeisimpänä oireena. Noihin aikoihin ei kuitenkaan oltu keksitty lääkitystä. Näin ollen, kuten niin usein lapsen kehityksen kohdalla, emme voi ennustaa mitään. On vain seurattava tilannetta - niin vaikeaa kuin se onkin - ja järjestettävä terapia yksilön tarpeiden mukaan. Kaiken lisäksi me kaikki olemme niin yksilöllisiä, että ennustaminen on mahdotonta - sen ainakin olen oppinut tässä työssä.

Muistan aina USA:ssa työskentelyni ajalta lastenneurologin, jolla oli tapana muistuttaa: "Never give up with a kid - they have such a capassity to get well" eli "Älä koskaan jätä lasta hoitamatta, heillä on niin suuri taipumus parantua". Toivon Teille vain voimia, kärsivällisyyttä ja rakkautta. Apua saa lastenneurologiselta tiimiltä, johon tärkeänä tekijänä kuuluu fysioterapeutti. Teidän osuutenne on noudattaa ohjeita ja antaa lapselle rakastava kotiympäristö, jollaisessa kehittyminen parhaiten onnistuu.

Ystävällisin terveisin
Maija Wilska
Kehitysvammalääkäri