Synnytyspaikasta

Kysymys 

Olen kysynyt asiaa jo aiemmin ja sainkin vastauksen. Halusin tietää, voiko synnyttäjä mennä johonkin muuhun kuin omaan sairaanhoitopiiriin synnyttämään. Vastaus oli ei. En ole vieläkään uskaltanut mieheni kanssa ryhtyä yrittämään raskautta tämän takia, koska poikamme vammautui synnytyksessä ja minun on vaikea edes ajatella meneväni uudestaan synnyttämään samaan sairaalaan.

Olen nyt lukenut esim. venäläisistä synnyttäjistä, jotka käyvät mm. Tammisaaressa synnyttämässä, samoin joissain Itä-Suomen sairaaloissa ja maksavat kulut itse. Onko tämä mahdollista myös suomalaiselle synnyttäjälle? Eli voinko mennä Tammisaareen synnyttämään, jos maksan kulut itse? Paljonko tällainen synnyttäminen tulee maksamaan?

Vastaus 

Hei!

Mielestäni synnyttäjä voi itse valita synnytyssairaalan, ainakin näin on Espoossa ja jos johonkin sairaalaan tarvitaan maksusitoumus, niin kyllä ylilääkärit hyvin perustein sen yleensä myöntävät. Tässä tapauksessa olisi viisasta soittaa lähimpään äitiysneuvolaan ja kysyä terveydenhoitajalta oman alueen toimintatavasta. Kyllä esim. Tammisaaren sairaalaan on aina päässyt.

Terveisin
Tuula Ekroth
Terveydenhoitaja