Opinnäytetyö: kehitysvammaisten kipu
Teemme opinnäytetyötä ja olen yrittänyt löytää tietoa kehitysvammaisista ja kivusta ja kivun arvioinnista. Tietoa on aika nihkeästi löytynyt ja ajattelinkin teiltä kysyä vinkkejä?
Jenni hyvä,
Ymmärrän että olet vaikeuksissa lähteiden löytämisestä. Liekö internetistäkään löydettävissä kehitysvammainen-kipu -hakusanoilla artikkeleita.
Ymmärtääkseni asioita ei voi yhdistää, koska kehitysvammaisuus on niin laajataustaista. Toisilla on keskushermostossa kehityshäiriöitä synnynnäisesti tai elämän kuluessa syntyneitä, jotka estävät normaalien kipuviestien kulkua ja tietoiseksi tuloa.
Muistan pojan joka ei ollut kivulias, oksenteli vain ja vatsapeitteet olivat laudankovat. Sairaalassa todettiin, että umpisuoli oli puhjennut. Toisaalta lisävammat kuten jäykistely näyttävät aiheuttavan kipuja. Pahinta on se, että henkilöillä, jotka eivät osaa kertoa kivuista, ne aiheuttavat mitä moninaisimpia käytösongelmia, kuten aggressioita. Silloin joutuu hakemaan kipupistettä hampaista, korvista, vatsasta jne.
Hoitajien on siis seurattava kaikenlaisia käytöksen muutoksia ja ryhdyttävä hakemaan syytä kipuihin. Kannattaisiko kysymyksenasettelua muuttaa hiukan käytännön suuntaan, kuvaten eri kehitysvammoja ja niihin liittyviä erikoisongelmia kivun ilmenemisessä ja salapoliisityötä syyn löytämisessä. Silloinkaan ei varmaan löydy kovaa faktaa lähteeksi. Ehkäpä käytännön työntekijöiden haastattelu olisi antoisaa?
Suurin osa lievemmin kehitysvammaisia pystyvät kertomaan ongelmastaan. Ei esimerkiksi Down-ihmistenkään kivuntunto poikkea muiden ihmisten vaivoista. Kaikkia heitä hoidetaan kuten ketä tahansa.
Haasteen muodostavat henkilöt, joiden on vaikea ilmaista itseään. On kuitenkin muistettava että he kärsivät yhtä paljon kuin me muutkin. Näin ollen kivun tulkitseminen on heidän kohdallaan vaikeaa.
Onnea projektille,
Maija Wilska
Kehitysvammalääkäri