Oikeus valita sairaala?
Meillä on pieni, synnytyksessä tapahtuneen hoitovirheen takia vammautunut poika. Tapahtumia selviteltiin synnytyksen jälkeen ja mm. synnytyksessä mukana ollut kätilö myönsi oitis virheet. Kun sitten teimme asiasta muistutuksen, sairaala ei myöntänyt mitään. Paperi oli yhtä ympäripyöreätä lätinää, josta ei saanut mitään tolkkua. Virhettä ei kuitenkaan oltu sairaalan mukaan tehty. Itse olisin halunnut selvittää asian nimenomaan sairaalan kanssa ja saada esim. anteeksipyynnön. Sellainen ei kuulu ilmeisesti lääketieteen kulttuuriin ainakaan tässä sairaalassa. Myöhemmin saimme potilasvakuutuksen kautta toki korvausta, kun tapahtumat oli selvitetty perin juurin ja virhe todettu tapahtuneeksi.
Nyt haluamme yrittää vielä jossain vaiheessa uutta raskautta. En kuitenkaan halua enää mennä tutkimuksiin enkä varsinkaan synnyttää sairaalassa, jossa hoitovirhe tapahtui. Virheitä sattuu, se on totta ja niille ei mitään voi. Mutta jos virhettä ei voi edes myöntää, niin sitten en halua uudestaan samaan paikkaan. Yritin kysyä asiasta potilasasiamieheltä, mutta en saanut selvää vastausta. Sairaala on kuulemma hyvä ja lääkärit erinomaisia.
En silti halua synnyttää tässä sairaalassa toistamiseen, koska muistot nousevat terävinä pintaan. Jos siis vielä käy niin onnellisesti, että tulen raskaaksi, onko minulla potilaana oikeus vaatia raskauden aikaisia tutkimuksia ja hoitoa sekä synnytystä toteutettavaksi toisessa sairaalassa? Tässä sairaanhoitopiirissä ei ole toista synnytyssairaalaa. Voinko potilaana vaatia siirtoa toiseen sairaanhoitopiiriin?
Aivan varmasti en asiaan pysty ottamaan kantaa, mutta luulen, että normaali tie edetä asiassa olisi ottaa yhteyttä ko. sairaalan (synnytysten) ylilääkäriin ja neuvotella hänen kanssaan asiasta. Hän lienee se henkilö, jolla on sitten mahdollisuus antaa maksusitoumus toisen sairaanhoitoalueen sairaalaan edellyttäen, että se toinen sairaala pystyy/haluaa ottaa vastaan potilaita ilman varsinaista lääketieteellistä indikaatiota muilta alueilta. Vaatiahan aina siis voi, se ei välttämättä ole kuitenkaan paras neuvottelukeino. Toisaalta, toisen sairaanhoitopiirin sairaalan ei ymmärtääkseni tarvitse ottaa ylimääräisiä potilaita ilman, että kyseessä on nk. keskitetyn hoidon tapaus. Kannattaa selvittää asia virallista tietä.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri