Sikiön pieni pää - onko syytä huolestua?

Kysymys 

Raskausviikolla 24+4 yksityisellä ultrassa havaittiin sikiön lakimitan kulkevan aivan alakäyrällä, mitta vastasi koneen mukaan 22+4. BPD oli siis 57,1 mm. Muut mitat olivat normaaleita: AC 196 mm, FL 45 mm vastaavat viikkoja 24+. HC (päänympärys?) oli 208 mm ja vastasi 22+6. Lapsen isä on erityisesti pitkäraajainen, pään koko vanhemmilla normaali, emme ole mielestäni ainakaan isopäisiä ihmisiä. Emme saaneet kontrollia, mutta olen pään mitoista huolissani. Pitäisikö hakeutua vielä tutkimuksiin ja seurata kehitystä?

Viikolla 21+3 lakimitta oli 48 mm eli alakäyrällä silloinkin. Asiasta ei tuolloin huomautettu lainkaan. Sikiön muut rakenteet, hermosto ja aivot olivat täysin normaalit 3d-ultrassa. Onko näillä pään mitoilla syytä huolestua esimerkiksi lapsen kehityshäiriöstä?

Vastaus 

Jos pään muoto ja aivojen rakenne ovat normaalit, on kyseessä tuskin mikään varsinainen kehityshäiriö, vaan todennäköisemmin rakenneasia. 2 viikon poikkeama (sekä bpd etä hc), kun muut mitat ovat raskausviikkoja vastaavat, on sellainen, että ehkä kuitenkin, itse ainakin, kontrolloisin tilanteen vielä ehkä n. raskausviikkojen 30-34 tienoilla.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri