Pieni koko merkki kehitysvammasta?

Kysymys 

Olen hyvin huolissani pienikokoisesta vauvasta, joka kasvaa sisälläni. Onko pieni koko merkki kehitysvammasta? Rakenteet on katsottu ja poikkeavuuksia ei ole löytynyt. Niskaturvotus oli kuulemma pieni eli siinä ei pitäisi olla mitään.

Esikoisenikaan ei ole ollut iso, vaikka oli sokerilapsi. Hän painoi syntyessään (38+2 viikolla) 2960 g. Tässä raskaudessa on seurattu rakenneultrasta lähtien sikiön kasvua, koska sikiö on pieni viikkoihin nähden. Alkuraskauden ultrassa sikiö kuitenkin vastasi viikkoja.Ttässä muutamia mittoja: rv:26+6 n.700 g, rv:31+4 n. 1300 g ja rv:33+6 n. 1600 g. Eli lapsi kasvaa ihan hyvin, mutta omalla käyrällään. Olen kovin huolissani ja stressaan asian vuoksi paljon!

Vastaus 

On tietysti erittäin vaikea ottaa kantaa sikiön hyvinvointiin muutaman mitan perusteella. Rvk 34 sikiöt ovat keskimäärin 2,5 kg, vaihteluväli noin 1,9-3 kg eli 1,6 kg on "alle käyrästön". Aivan normaali kasvu ei ole, sillä tuossa vaiheessa normaali kasvuvauhti 2 vk:ssa on n. 500 g.

Kyseessä voi olla täysin normaali sikiö, joka vain on pieni. Syynä voi olla perinnöllinen pienuus ja jotkut naiset synnyttävät aina pienehköjä lapsia. Usein tällaisen takana on kuitenkin istukan rajallinen/vajaa toiminta ja raskautta on seurattava tarkkaan (sikiön kasvua, virtauksia, lapsiveden määrää jne) ja mahdollisesti synnytettäväkin etuajassa. Taustalla voi olla myös kromosomipoikkeavuus. Jos kaikki rakenteet ovat kontrolloituinakin normaalit, todennäköisyys pienenee, mutta se ei kuitenkaan sulje vaihtoehtoa pois. Jatkoseuranta/-tutkimukset ovat siis tarpeen.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri