Ulkopuolinen edunvalvoja

Kysymys 

Hei!Kysyisin sellaista asiaa,kun minulla on 19-vuotias tytär ja hänellä on lievä älyllinen kehitysvammaisuus. Äitinä olen 19 vuotta hoitanut hänen asioitaan. Nyt yhtäkkiä hänelle ollaan hakemassa edunvalvojaa. Tyttäreni asui vajaan vuoden hoitokodissa. Otin hänet pois sieltä kun mielestäni se ei ollut hänen paikkansa. Hän halusi itse myös muuttaa sieltä pois.

Nyt hän on aloittanut opiskelun normaalissa ammattikoulussa, joka kestää 3 vuotta. Voiko maistraatti-käräjäoikeus määrätä hänelle ulkopuolisen edunvalvojan, jos tyttäreni vastustaa sitä? Hän ymmärtää täysin mitä edunvalvonta tarkoittaa. Maistraatin ihminen sanoi minulle, että tyttäreni itsenäistyisi paremmin jos hänellä olisi ulkopuolinen edunvalvoja.

Vastaus 

Maistraatti kuulee kaikkia edunvalvottavia henkikökohtaisesti ja tyttärelläsi on oikeus kertoa vastustavansa edunvalvontaa. Virallisen edunvalvojan tilalle voit myös itse ehdottaa itseäsi, jolloin ensisijaisesti tehtävään nimetään sinut äitinä. Mutta maistraatti on se, joka lausuu kantansa käräjäoikeudelle, joka puolestaan harkitsee onko edunvalvonnalle tarvetta. Ei ole mitään erityistä syytä, jonka perusteella hänellä pitäisi olla ulkopuolinen edunvalvoja.

Ystävällisin terveisin
Kirsi Mäkinen
Lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto