Down-lapsen vilkkaus

Kysymys 

Meillä on n. 6-vuotias down-lapsi. Hänellä on väläytelty autistisuutta. Välillä hän on ihan ok, rauhallinen ja asiallinen, sitten hän saa aivan valtavia hihhulikohtauksia. Hihkuu ja tirskuu hervottomana ja on samaan aikaan aivan pideltävä. Riehuu ja räyhää. Miten saamme lapsemme rauhoittumaan ja voisiko se olla epilepsian alkua vai mitä tämä on? Lapsi ei osaa puhua mitään eikä viittoa. Näkö ja kuulo ovat tosi heikot.

Vastaus 

Hei,
lapsen käyttäytymisen syiden selvittäminen on aina pitkäjänteistä ja huolellisuutta vaativaa työtä. Lastenneuvolat, perheneuvolat ja kehitysvammaneuvolat ovat paikkoja, joissa asia kannattaa ottaa puheeksi. Mitään yksittäistä keinoa tai temppua tilanteiden hallitsemiseen ei oikein voi antaa. Olennaista olisikin tuntea lapsesi erityiset ja ainutlaatuiset tavat kokea ja ilmaista itseään.

Puhuminen ei kuitenkaan ole vuorovaikutuksen kannalta ainoa tapa saada hyvä yhteys lapseen. Monissa vuorovaikutusterapioissa opetellaan yhdessä uusia keinoja lapsen ja vanhemman viestien välittämiseen. Lasten kohdalla Suomessa on tarjolla ainakin theraplay-terapiaa, jossa lapsen yksilölliset tarpeet arvioidaan hyvin huolellisesti ennen terapian alkua. Tästä saat tietoa osoitteessa www.theraplay.fi. Onpa lapsellasi autistisia piirteitä tai ei, onnistuneet vuorovaikutustilanteet auttavat häntä kehittymään ja sitä kautta säätelemään omia tunteitaan yhä paremmin.

Terveisin
Anna-Elina Leskelä-Ranta
Psykologi, erikoissuunnittelija
Kehitysvammaliitto