Tukea muuton yhteyteen

Kysymys 

Hei! Olen kahden lapsen yksinhuoltajaäiti ja olen muuttamassa toisen lapseni kanssa 500 km päähän lasten isästä. Vanhempi lapseni on vaikeasti kehitysvammainen ja isä ei anna häntä minun luokseni asumaan. Kuinka voitte auttaa matkoissa, koska poikani ei kovin hyvin kestä pitkiä matkoja? Ja kuinka voin saada tukea tulevalla paikkakunnalla?

Poikani saa jumpparin kotia ja on isän luona hoidossa (hoitaja käy lapsen luona hoitamassa). Olen yrittänyt miettiä ongelmaan ratkaisua, mutta tuntuu ettei apua saa! Toivottavasti voitte auttaa..

Vastaus 

Tässä tapauksessa kannattaisi nyt olla yhteydessä sen paikkakunnan sosiaalitoimistoon, jonne on muuttamassa ja kysyä onko mahdollista saada sieltä apua, jos lapsi käy äidin luona. Ja samalla myös tiedustella tuon kehitysvammaisen lapsen asuinpaikkakunnan sosiaalitoimesta noita
kuljetusasioita. Ja mitä tarkoittaa, että lapsi ei kestä matkaa? Se ei selvinnyt, eli tietenkin aina tulee toimia lapsen edunmukaisesti ja jos matkustaminen ei onnistu hänen vamman tai sairauden vuoksi, niin silloin äidin on melkein matkustettava lasta katsomaan. Tähän on kuitenkin vaikea vastata tuntematta tapausta paremmin.

Mutta muutenhan nuo tapaamiset on sovittava sitten puolisoiden välillä. Tästä ei selviä onko lapsi täysi-ikäinen vai ei. Eli silloin jos on, hänen oma mielipiteensäkin ratkaisee.

Ystävällisin terveisin
Kirsi Mäkinen
lakimies, Kehitysvammaisten Tukiliitto