Hahmotushäiriö ja älykkyys

Kysymys 

Hei, olen 31-vuotias nainen ja minulle diagnosoitiin AHDH 26-vuotiaana (AHDH epäiltiin jo lapsena käydessäni lapsipsylogilla). Niin tässä hiljattain luin diagnoosiani ja siellä ilmeni sana "heikkolahjainen" monessa kohtaa. Itselleni tuli sellainen tunne että:"vai niin olenko minä nyt sitten jotenkin vajaavainen tai vähemmän älykäs?" Olen suorittanut ravintola-alan tutkinnon ja merkonomitutkinnon, aika hyvillä arvosanoilla ja minulla on myös B-luokan ajokortti. Silti diagnoosin sanelma "heikkolahjainen" sai minut tuntemaan että
minun älyssäni on jotakin vikaa.

Eli kysymykseni liitty hahmottamiseen. Kärsin hahmotushäiriöstä eli jos tekee vaikka jonkun mensan älykkyystestin niin voiko saada huonon tuloksen sen takia että kärsii hahmotushäiristä? Itse tein netissä kyseisen testin ja arvoni oli "normaali älykäs" silti testi oli juuri täynnä niitä samantapaisia "palikkatestejä" jota minun piti tehdä niissä ADHD-testeissä eli toinen kysymys: testataanko myös AHDH-testien avulla samanaikaisesti henkilön älykkyyttä?

Vastaus 

Hei,

on ymmärrettävää, että pohdiskelet, mitä tuo saamasi diagnoosi merkitsee. Olisi hyvä, että saisit keskustella siitä myös diagnoosin tehneiden tahojen kanssa, niin että kaikkiin kysymyksiisi tulisi yksityiskohtaisempia vastauksia.

Yleisesti voi todeta, että älykkyys on hyvin monitahoinen juttu. Siihen liittyy akateemisia taitoja (esim. kielellisiä ja matemaattisia taitoja) ja tietoja, mutta myös hahmottamista. ADHD ei tarkoita sitä, että kokonaisuutena älykkyys olisi välttämättä laskenut. Joillakin ihmisillä tietysti voi olla vaikeuksia laajasti ja monella eri kognitiivisella alueella, mutta ADHD:lla tarkoitetaan juuri tarkkaavuuden ja hahmottamisen pulmia. Älykkyyden tutkimisessa ja ADHD:n tutkimisessa saatetaan käyttää hyvinkin samoja / samankaltaisia tehtäviä, ainakin osittain. Voit tietysti kysyä sinut diagnosoineelta taholta tutkittiinko sinun älykkyyttäsi samalla kun ADHD-diagnoosi tehtiin.

Lisäksi on hyvä muistaa, että älykkyys on kaikkineenkin vain kapea osa ihmisen persoonallisuutta ja elämisen taitoja. Työelämässä pärjäämisen ja ihmissuhteiden kannalta on paljon muitakin lahjakkuuden ja taitamisen osa-alueita, joita älykkyystutkimukset eivät tavoita.

Terveisin
Anna-Elina Leskelä-Ranta
Psykologi, erikoissuunnittelija
Kehitysvammaliitto