Ruokahalu

Kysymys 

Mistä johtuu, että kehitysvammaiselle nuorelle aikuiselle kelpaa ruoka liiankin hyvin? Kun pitäisi vähän katsoa syömisten perään, ettei tule ylipainoa. Ruokakomerossa pitää olla lukko, jääkaappia on vaikeampi lukita. Jos jää yksin ja komero ei ole lukossa, menee varmasti ottamaan leipää. Nälkäinen ei ole ja nameja meillä ei syödä. Onko mitään vinkkejä asiaan?

Vastaus 

Hei,
ruokailuun ja syömiseen liittyvät tavat ja kokemukset kehittyvät meille kaikille ihmisille pitkän kehityskulun tuloksena. Siihen, miten kylläisyyden tunne tulee, vaikuttavat monet fysiologiset ja psykologiset asiat. Kehitysvammainen nuori ei siinä mielessä ole erilainen kuin muutkaan nuoret.

Poikkeuksena voidaan tietysti mainita Prader-Willin oireyhtymä, jossa nälkäisyyskeskus aivoissa ei toimi normaalilla tavalla. Jos kuitenkin tässä on kysymyksessä ihan tavallinen kehitysvammainen nuori, on ruokailuun liittyvä säätely opeteltava yhdessä aikuisen kanssa. Pakko ja rajoitukset toimivat usein huonosti, niistä saattaa seurata turhaa valtataistelua. Yhdessä opetteleminen, terveellisen ruoan esillä pitäminen ja riittävä yhdessä harrastettu liikunta ainakin kannattaa ottaa arkeen mukaan.

Ystävällisin terveisin
Anna-Elina Leskelä-Ranta
erikoissuunnittelija, psykologi
Tutkimus- ja kehittämiskeskus
Kehitysvammaliitto