Kaikkea pientä... (lapsivesi ja reisiluun koko)

Kysymys 

Mitä asioita voi olla taustalla, etää lapsivettä on 30 viikolta lähtien normaalia vähemmän? Edellisessä raskaudessa oli napanuorassa täydellinen solmu. Onko normaalia että reisiluu on jatkuvasti viikon pari jäljessä?

Vastaus 

Lapsivesi on pääsääntöisesti sikiön virtsaa. Siten esim. tilanteissa, joissa sikiö ei pysty virtsaamaan (tukos virtsateissä) tai muodostamanaan virtsaa (munuaisperäinen ongelma) saattaa lapsivesi puuttua kokonaan. Normaali lapsiveden määrä on kuitenkin hyvin laaja käsite. Loppupuolella raskautta esiintyvä normaalia vähäisempi lapsiveden määrä voi olla vain normaali tila siinä raskaudessa tai esim. istukan toiminnasta johtuvaa. Jälkimmäisessä tilanteessa yleensä myös sikiö on pienehkö. Solmun muodostuminen napanuoraan on täysin sattumanvaraista.

Miltähän viikolta lähtien reisiluu on ollut lyhyehkö? Rakenneultran aikoihin lyhyt reisiluu luetaan ns. pieneksi uä-merkiksi. Reisiluun mittaaminen on oikeastaan lähes vaikein mitattava kohde sikiön normaalissa kasvuseurannassa. Mitä suurempi sikiö on ja mitä kippurammassa se on, sitä hankalampaa luu on saada koko pituudeltaan kuvaan. Siihen täytyy oikein todella keskittyä. Sinänsä me suomalaiset olemme ehkä hieman lyhyempiraajaisia kuin monet muun maalaiset ja siten nuo ulkomaiset käyrästöt eivät oikein stemmaa täällä ja hyvin usein reisiluun mitta on jonkin verran pienempi kuin muut mitat suhteessa. Myös perintötekijöillä on vaikutusta; miten on äidin ja/tai isän raajojen pituus. Kaikenkaikkisesti n 1 vk +- heitto vastaavuudessa ainoana löydöksenä ei yleensä ole merkittävä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri