Matalat arvot: papp-a ja hCG

Kysymys 

Hei, olen 32-vuotias nainen ja kahden terveen lapsen (4v ja 3v) äiti. Odotan nyt kolmatta lastamme viikoilla 10+6.

Minulta otettiin veriseula 19.6. (rv 9+2) ja tuloksena kohonnut riski suhdeluvulla 1:150. Papp-a on erityisen matala: 0,1 ja hCG:kin matala: 0,63. Tuloksesta huolestuneena kävin ultrassa jo vko:lla 10+2. Tällöin lääkäri sai mitattua niskaturvotuksen arvolla: 1,0. (Mittasi tuloksen pariin kertaan ja sama tulos molemmilla kerroilla.)

Sikiö oli kasvanut raskausviikkoja vastaten, eikä yleistä turvotusta sikiöllä ollut nähtävissä.

Mitä erityisen matalat hormoniarvot kertovat? Ovatko ne hälyyttävä merkki esimerkiksi istukan toimimattomuudesta? Entä downin syndroomasta?

Vastaus 

Joissakin osissa Suomea on käytössä seulontatapa, jossa jatkotutkimuksiin (esim nt-mittaus) kutsutaan vain ne tapaukset, joissa veriseula antaa kohonneen riskin. Eli papp- ja hcg-b on käytössä seulontana ja riskiluku lasketaan nimenomaan sikiön down-syndrooman suhteen. Reilusti matala papp-a nostaa nimenomaan riskiä. Toimivin seulonta on yleensä, kun käytetään 3 toisistaan riippumatonta tekijää: äidin ikä, seerumiarvot ja nt. Eli lasketaan kaikki tekijät huomioiden yksi riskiluku. Riskiluku ei kuitenkaan kerro yksittäisen tapauksen todellista tilannetta.

Kuten olen aivan vastikään vastannut tällä palstalla (17.6.), on tutkimuksissa, joissa matala papp-a on liitetty erilaisiin raskausongelmiin; sikiön kasvun hidastumaan, ennenaikaisen synnytykseen ym. Syyt mataliin tai korkeisiin äidin verestä mitattaviin sikiö-/istukkaperäisiin aineisiin ovat kuitenkin niin moninaiset ja satunnaisetkin, että niiden perusteella ei voida tehdä ennusteita raskauden suhteen.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri