Pienet merkit sikiössä

Kysymys 

Hei! Kävin rakenneultrassa rv 20+2. Sikiöllä oli 2 ns. pientä merkkiä. Munuaiset olivat 6 millimetriä, kun ne normaalisti saavat olla 5 siinä kohtaa raskautta ja pään verisuonistossa oli yhdessä kohtaa pieni reikä/aukko.

Muuten kaikki oli normaalia ja kunnossa sikiöllä. Verikokeen tulos oli 1/1100 eli ihan hyvä tulos. Kätilö sanoi että 98,5 % syntyy terve lapsi ja merkit häviävät raskauden edetessä. Olisi ollut mahdollisuus mennä kuitenkin lapsivesipunktioon, mutta tein päätöksen etten mene koska riski kehitysvammaisuuteen niin pieni. Nyt kuitenkin asia vaivaa ja huolestuttaa että onko sikiöllä kaikki hyvin?

Vastaus 

Sikiön kromosomipoikkeavuuden riskiä voi arvioida monilla tavoilla; tavallisin on alkuraskauden nt- tai yhdistelmäseula. Myös myöhäisemmän seulan yhteydessä voidaan havaita löydöksiä, jotka lisäävät keskiarvoista riskiä. Sekä hivenen laajentuneet munuaisaltaat että plexus cystat (pieni nesterakkula aivoselkäydinnestettä muodostavassa "verisuonisykkyrässä" aivokammion katossa) ovat tällaisia merkkejä. Kyseessä on siis jälleen vain riskiluku, ei tehty poikkeavuusdiagnoosi. Jokaisella perheellä/äidillä on oikeus tehdä itseään koskien päätökset osallistua näihin tutkimuksiin tai olla osallistumatta. Päätös on tehtävä rauhassa ja (valitettavasti) siihen täytyy tyytyä sitten myös myöhemmin. Todennäköisintä on, että mitään poikkeavaa sikiössä ei ole, mutta sitä ei kukaan pysty varmuudella sanomaan.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri