Toisella kaksosista rakkulalöydös

Kysymys 

Minut lähetettiin lääkärille ultraan epäselvän rakkulan takia. Olin siellä kun viikkoja oli 13+5. Lääkäri kertoi vauvojen olevan identtisiä. Ylemmällä vauvalla on vatsansa kohdalla rakkula, mikä oli miltei sen pään kokoinen. Rakkula oli kiinni vauvojen välisessä kalvossa. Jostain kulmasta rakkula ei näyttänyt olevan kiinni vauvassa ja toisesta taas näytti että se on kiinni vatsanpeitteissä. Rakkulassa oli sisällä nestettä ja kudosta jonkin verran.

Molemmilla vauvoilla on kasvu edennyt normaalisti, niskaturvotukset ok, raajat ok sekä muut sisäelimet ja sydän ok. Muuten molemmat voivat hyvin. Toinen vauva vaikuttaa täysin terveeltä. Lääkäri vaikutti ainakin hyvin huolestuneelta. Meille annettiin lähete jatkotutkimuksiin, mutta tilanne tuntuu toivottomalta ja odottavan aika pitkältä. Raskaudesta on nyt mahdoton iloita. Näillä tiedoilla vastaaminen varmasti vaikeaa mutta... Mitä tuollainen voisi mahdollisesti olla? Mikäli rakkula on haitaksi vauvan kehitykselle ja on päädyttävä sen aborttiin menetänkö varmasti molemmat?

Vastaus 

Kuten itsekin jo oikeastaan vastaat, on kannanotto todella vaikeaa/mahdotonta, jos tutkimuksen tehnyt lääkärikään ei osaa sanoa edes liittyykö löydös sikiöön vai esim. sikiökalvoihin. Vaihtoehtoja jää liian paljon ja täysin arvailujen varaan. Jos löydös liittyy vatsanpeittesiin, tulee mieleen ensimmäisenä jonkinlainen vatsanpeitteiden sulkeutumiseen liittyvä ongelma, esim kookas napatyrä tai moni muukin asia. Jos löydös sen sijaan liittyy kalvoihin eikä ole yhteydessä sikiöön, se tuskin vaikuttaa sikiöihin (?).

Kaksosraskaudessa voidaan tehdä myös nk. osakeskeytys mikäli sikiöt ovat erimunaiset ja niillä on selvästi omat istukat. Toki silloinkin toimenpiteeseen liittyy koko raskauden keskeytymisen riski. Identtisten kaksosten kohdalla tätä mahdollisuutta ei ole.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri