Toksoplasmoosi ja raskaus

Kysymys 

Olen neljännellätoista viikolla raskaana ja kuulin juuri tuttavaltani, että kissoihin ei kannata koskea raskausaikana toksoplasmoosivaaran takia. Mitä toksoplasmooni voi aiheuttaa sikiölle, jos äiti saisi sen raskausaikana? En ole aikaisemmmin kuullutkaan kyseisestä toksoplasmoosivaarasta ja niinpä olen ihan normaalisti silitellyt ja pitänyt sylissä ystäväni kissoja aina siellä käydessäni. En ole koskenut kissojen ulosteisiin.

Voiko toksoplasmoosi tarttua kissoja silittelemällä ja sylissä pitämällä? En ole pessyt heti käsiä koskettuani nuihin kissoihin, mutta minulla on kyllä tapana pestä kädet ennen ruokailua. Entäs jos sormet on käynyt suussa ennen käsienpesua? Voiko kissoja sylissä pitämällä toksoplasmoosi tarttua jotenkin vaatteisiini, eli pitääkö vaatteetkin heti pestä, entäs oven kahvat jne. jos niihin on kerennyt koskea ennen kuin on pessyt kädet? Olenko turhan hysteerinen? Onko aihetta mennä toksoplasmoositestiin? Voinko vierailla enää kyseisen ystäväni luona raskausaikana?

Olisin todella kiitollinen jos vastaisitte, sillä asia todella painaa mieltäni!

Vastaus 

Hei! Ulkona liikkuvien kissojen ulosteissa voi olla toksoplasma-partikkeleita, se ei tartu silittelystä, varsinkin kun normaali käsihygienia huolletaan. Toksoplasmaa esiintyy eniten Keski-Euroopassa, harvinaista Pohjoismaissa. Tarkkana on lisäksi hyvä olla muutenkin mullan suhteen, myös raaka liha ja huonosti pestyt vihannekset sitä aiheuttavat.

Joissain tilanteissa lääkäri määrää tutkimuksia, joissa voidaan todeta mahdollinen tartunta, sitä voi tietysti omalta lääkäriltä kysyä. Siis erittäin harvinaisissa tilanteissa voi sikiö saada tartunnan ja se kyllä voi johtaa vakaviinkin tauteihin mm. synnynnäiseen toksoplasmoosiin. Korostan edelleen, että se on kuitenkin äärimmäisen harvinaista ja kissaperheet kyllä tämän huomioivatkin ulosteasioissa. Siis uskoisin, ettei ole syytä huoleen.

Terveisin
Tuula Ekroth
Terveydenhoitaja