Aikuinen autisti

Kysymys 

Järjestääkö kukaan Suomessa perheleirejä 35-vuotiaalle autistille vanhempineen? Tulen oikein vihaiseksi, kun leirejä on ns. helpommin hoidettaville. Aikuinen autistimme on vain muutaman kerran koko elinaikanaan päässyt leirille... ja aina eri leirille, kun käytöshäiriöiden takia ei ole toista kertaa otettu.

Autistimme asuu nykyään asuntolassa, mutta silti hänellekin tekisi vaihtelu hyvää... ja me vanhemmatkin haluaisimme mahdollisuuksien mukaan samalle leirille. Jos leiriohjaajat osaavat autismitietoutta, niin autistimme kanssa tulee hyvin toimeen.

Vastaus 

Kyselit aikuiselle, asuntolassa asuvalle autistiselle henkilölle perheleiriä tai leiritoiminnan järjestäjää. Leiritarjontaa on melko vähän, se on hyvin paikallista ja vaihtelee suuresti alueittain. Olennaista on omiin tarpeisiin sopivan leirin löytyminen, jotta saadaan riittävästi vaihtelua elämään tuottamatta kuitenkaan liiallisia haasteita arjen toimintoihin. Kannattaa olla yhteydessä oman alueen paikallisyhdistykseen, joilla usein on tietoa nimenomaan autismin kirjon henkilöille soveltuvista leireistä ja muustakin harrastetoiminnasta. Myös muihin alueellisiin palveluntuottajiin kannattaa olla yhteydessä, esim. erityishuoltopiirit ja vammaispalvelusäätiöt järjestävät leirejä ym. virkistystoimintaa.

Perheleirit on yleensä suunnattu nuoremmille henkilöille, joten sellaisen löytäminen voi olla haasteellista. Joillakin asuntoloilla ja laitosyksiköillä on omaa leiritoimintaa, johon asukkaat voivat osallistua. Tällaisessa tilanteessa on etuna tuttu järjestäjätaho, joka edistää leirikokemuksen onnistumista.

Hyvä ratkaisu voisi olla esim. päiväleirille tai yhdistysten ym. järjestämään retkitoimintaan osallistuminen. Vinkkejä toiminnasta löytyy eri järjestöjen omista tapahtumakalenterista. Aktiivisesti paikallisyhdistyksissä toimimalla vanhemmat voivat itsekin vaikuttaa oman alueensa palvelutarjontaan.

Ystävällisin terveisin
Katriina Saari
Koulutussihteeri, palveluneuvoja
Autismi- ja Aspergerliitto ry