Autismin periytyminen

Kysymys 

Hei, kysymykseni koskee autismin tai jonkun sen kirjoon kuuluvan sairauden periytymistä. Miehelläni on edellisestä liitostaan poika, joka on lievästi autistinen ja kehitysvammainen. Pojalla on ollut syntyessään myös kasvonalueen vamma, painuma ohimossa. Suvussa ei ole muita "sairaita". Voiko autismi periytyä?

Minulla ja miehelläni on 12 kk:n ikäinen poika, onko hänellä suurempi riski autismiin, aspergeriin, ADHD:n tai johonkin muuhun? Olemme kiinnittäneet huomiota poikamme sormien "räpistelyyn". Hän nostaa kädet hartioiden korkeudelle, laittaa käsiään löysään nyrkkiin ja aukaisee, samalla heiluttaa sormiaan. Liike ei ole nopeata vaan aika rauhallista. Poika tekee sitä lähes aina, jos käsissä ei ole mitään lelua tai hän ei ole keskittynyt johonkin muuhun. Muuten poika vaikuttaa normaalilta, pyytää syliin, vastaa hymyyn ja hymyilee itse, kun näkee tutun. Poika ei kuitenkaan konttaa vielä eikä nouse itse tukea vasten seisomaan. Seisoo kyllä jonkin aikaa, jos hänet siihen nostaa. Onko meillä näillä oireilla ja perintötekijöillä syytä huoleen?

Vastaus 

Kysyt autismin kirjon periytyvyydestä. Suomessa on autismin kirjon häiriöiden perinnöllistä taustaa tutkiva projekti käynnistynyt vuonna 1998 Kansanterveyslaitoksen ja HYKS Lasten ja nuortensairaalan yhteistyönä. Työ jatkuu (Autismi-lehti 3/2008). Kiinnostavia tuloksia on jo tullut (katso Autismi-lehti 3/2006, s.36).

Autismin kirjon häiriöitä tavataan suvuittain, mutta selkeää periytyvyyttä selvitetään edelleen myös Suomessa. Sisaruksilla on jonkin verran suurempi autismin kirjon tai lähihäiriön riski. Puolisisaruksilla riskiin vaikuttavat uuden parin yhteiset tekijät.

Alle kolmivuotiaan kehittyminen on muovautuvaa ja yksilöllistä, joten erityispiirteiden toteaminen on usein vaikeaa ja osin ennenaikaistakin. Valppaat vanhemmat ovat oman lapsensa kehityksen hyviä asiantuntijoita ja yhteistyössä neuvolan ja esimerkiksi päiväkodin ammattilaisten kanssa voidaan turvallisesti seurata ja tukea lapsen kehitystä. Kannattaa kertoa huoli neuvolassa ja jos
tuntuu tarpeelliselta, pyrkiä sitten jatkotutkimuksiin.

Terveisin
Mirjami Hagman
Projektipäällikkö, Aune-osaajaverkosto
Autismi- ja Aspergerliitto ry