Sikiön kasvu - kaikki kunnossa?

Kysymys 

Hei! Olen raskaana 28+3 viikolla. Minulle on tehty raskauden aikana 5 ultraa.
1. viikolla 6+5, vastasi viikkoa 6+5 (tehty K-PKS)
2. viikolla 11+6, vastasi viikkoa 11+6 (tehty K-PKS), niskaturvotus oli 1,1 mm verikokeen tulos normaali
3. viikolla 20+1 OYS:ssa sikiötutkimusyksikössä, vastasi viikkoja 20+1

BPD 46 mm
HC 173 mm
CM 2,0 mm
CER 21.0 mm
ATRI 6,0 mm
AC 160 mm
FL 32 mm
HC/AC 1,08

Tutkimuksesta ei löytynyt erityistä, normaali kasvu ja rakenteet

4. ultra viikolla 21+4, vastasi viikkoja 21+4 (K-PKS)

Eilen olin taas keskussairaalassa ultrassa, viikkoja siis 28+2. Kätilö teki ultrauksen eikä maininnut muuta erityistä kuin että sikiö vastasi tällä kertaa noin yhtä viikkoa raskausviikkoja pienempää. Painoarvio oli 1,1 kg. Istukka, sydänäänet ja virtaukset normaalit. Juttelin vielä lääkärin kanssa, en saanut sikiön mittoja, mutta näin käyrät ja sikiön koko oli kaikilla käyrillä alakäyrän tuntumassa, ehkä vähän yli alakäyrän. Lääkäri sanoi, että kasvu on symmetristä kaikilla ruumiinosilla, mikään mitta ei siis ollut toista merkittävästi pienempi tai suurempi.

Onko tavallista, että tasaisesti viikkoja vastaten kasvanut sikiö yhtäkkiä 29 viikolla jätättääkin kasvussa viikon verran? Viittaako tämä kromosomipoikkeavuuteen tai johonkin muuhun kehityshäiriöön? Tämä on 3. raskauteni, ensimmäinen poika syntyi 39+3 ja oli 3430 g ja 51,5 cm, toinen poika syntyi 40+3 ja oli 2890g ja 48 cm, tämä sikiö on ultran mukaan tyttö.

Tämä kasvuasia huolettaa minua kovasti ja toivon pikaista vastausta. Täytyykö minun alkaa mielessäni varautua siihen, että syntyvällä lapsella ei ehkä olekaan kaikki kunnossa?

Ps. minulla ei ole mitään perussairautta, olen käynyt tavallista tiiviimmin sairaalan äitiyspolilla valmennuspoliklinikan asiakkaana.

Vastaus 

Normaalit sikiöt ovat hyvin tasakokoisia vielä rvk 22:kin. Yksilöllinen kasvu tapahtuu vasta sen jälkeen. Varsinkin 2. lapsesihan on ollut varsin siro, jopa pieni. Tupakoitko? Painoarvio 1,1 kg menee "normaalikäyrästölle" eli kasvu on normaalia. Tuon perusteella ei ole syytä epäillä mitään poikkeavuutta sikiössä. Tärkeämpää siltä kantilta on, että nuo alkuraskauden mitat ovat vastanneet raskauden kestoa. Miksi muuten ultraääni on tehty noin lukuisia kertoja?

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri