Rakenneultra ja aivot

Kysymys 

Kävimme 4d-rakenneultrassa, viikkoja 20+4. Kaikki oli muuten normaalia, mutta vasemmalla lateraaliventrikkelillä oli mittaa 12 mm, keskiviivarakenteet sijaitsivat normaalisti. Saimme lähetteen keskussairaalaan lisätutkimuksiin.

Lääkäri ei kertonut, mistä tämä voi johtua ja mitä voi pahimmillaan merkitä. Haluaisin tietää.

Vastaus 

Sikiön sivuaivokammioiden maksimileveys koko raskauden ajan on 10 mm. Tapauksessasi toinen aivokammio on siis hieman sallittua laajempi. Jos aivojen rakenteet ovat muuten normaalit eikä aivokammio seuranta-aikana laajene lisää, löydöksellä on tuskin mitään merkitystä. Aivokammiot laajenevat tyypillisesti useinkin vasta raskauden toisella puoliskolla, eli seuranta on tarpeen.

Syy laajoihin aivokammioihin on yleensä osittainen tai täydellinen tukos jollakin tasolla aivonesteen kulkureitillä (aivot–selkäydin). Yksi tavallisimmista syistä on selkäytimen alapäässä oleva luisen selkärangan sulkeutumisvika ja sen johdosta kehittyvä aivoselkäydinkohju. Tällaiseen rakennevikaan liittyy yleensä ultralla nähtävä rakennepoikkeama selkärangassa. Ylempänä selkäytimessä tai aivorungon alueella olevia tukoksia ei aina voi todentaa ultraäänellä. Satunnaisesti sikiön aivojen magneettitutkimus antaa lisätietoa.

Välttämättä löydöksellä ei siis ole merkitystä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri