Uusi raskausyritys (epäonnistuneita raskauksia)?

Kysymys 

Hei.

Olen 34-vuotias pian 2-vuotiaan ns. terveen pojan äiti. Olemme toivoneet sisarusta pian vuoden ajan. Sain keskenmenon (tuulimuna) vuodenvaihteessa. Uusi raskaus lähti alulle seuraavien kuukautisten jälkeen ja paljastui (todennäköisesti) myös tuulimunaksi – vuosi itsestään ulos viikko sitten. Molemmat noin viikolla 10. Edellisenä syksynä sain myös kaksi kertaa selvät raskausoireet, jotka eivät kuitenkaan (kiinnittymisongelma?) näkyneet raskaustestissä. Hormonitoimintani taitaa olla menneen imetyksen vuoksi hakusessa, (joka on oma tulkintani, tohtorit eivät ota mitään kantaa asiaan).

Raskaudun siis helposti, ja nyt mietityttää seuraava raskausyritys. Odotanko muutaman kuukauden, ennen kuin yritämme (mitä en haluaisi tehdä juuri tuon tuulimunariskin vuoksi)? Onko todennäköisen (!) seuraavan raskauden aikana syytä tehdä tarkemmat kehityshäiriötutkimukset epäonnistuneiden raskausyritysten ja koko ajan lisääntyvän ikäni vuoksi? Kuukautiseni ovat alkaneet varhain, 10–11-vuotiaana.

Vastaus 

Tuulimunaraskauskin on elimistön hormonitasapainoa muuttava tila. Se lasketaan keskenmenoksi. Yleinen suositus on odottaa yhdet kuukautiset keskenmenon jälkeen ennen uutta raskausyritystä. Imetyksen vaikutus hormonitoimintaan riippuu sen pituudesta ja kuinka pitkä aika sen lopettamisesta on.

Samoin yleisenä ohjeena pidetään, että kolmen peräkkäisen keskenmenon (ei yhtä kuin raskausoireet kuitenkaan, vaan selvä alkuraskaus) jälkeen on indikaatiot tehdä pariskunnalle "toistuvan keskenmenon" tutkimuksia, jos he niin toivovat.

Jos uusi raskaus kuitenkin jatkuu, eivät nuo kaksi tuulimunaraskautta ole indikaatio tarkempiin sikiötutkimuksiin. Kuukautisten alkamisiällä ei ole merkitystä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri