Neuvolan arvio raskauden kestosta

Kysymys 

Minua kummastuttaa neuvolan raskausviikkojen laskemistapa. Olen 25-vuotias ja toista kertaa raskaana. Ensimmäinen meni kesken rv 14, ja kyselinkin täällä silloin lisätietoja, kun sikiöllä todettiin nestekysta ja papp-a-arvo oli silloin matala.

Nyt neuvola laski, että raskaus on tällä hetkellä 9+1 vaikka hedelmöityspäivästä laskien vasta 8+3 ja ultran mukaan 8+1. Kun menen otattamaan veriseulaa ensi maanantaina, papereissa lukee raskauden kesto 10+5, vaikka sikiö ei millään voi olla niin vanha. Olen käsittänyt, että veriseulan tulokset ovat riippuvaisia raskauden kestosta. Saanko taas todennäköisesti poikkeavat seulatulokset vai eikö viikko vielä vaikuta tuloksiin huomattavasti? Aiheuttaa turhaa päänvaivaa kaikki tällainen murehtiminen!

Vastaus 

Onko neuvolan laskema raskauden kesto viim. kuukautisista vai miten se on saatu?

Jos olet aivan varma hedelmöittymishetkestä ja ultraäänikin tukee sitä, voisi ajatella että tuo 8+ raskaudenkesto olisi oikea. Kun menet veriseulaan, kerro tilanne ja muutettu raskaudenkesto siellä. Rvk 9+ on hyvä aika verinäytteen otolle. Turha sitä on sen enempää murehtia.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri