Työhön
Jos nyt onnistutaan löytämään kehitysvammaiselle nuorelle työpaikka avoimilta työmarkkinoilta. Olen lukenut että työnantaja voi saada tukea hänen palkan maksuunsa sekä työpaikalla ohjaajaksi ryhtyvän työntekijän palkkaukseen. Kv. saa työkyvyttömyyseläkettä ja mahdollinen työaika olisi n. 4 tuntia päivässä. Mista näitä tukia voi hakea onko Kela vaiko työvoimatoimisto oikea osoite? Entä hakeeko niitä työntekijä itse avustettuna vaiko työnantaja?
Hyvä kysyjä,
Ensin on hyvä mainita oleellinen yleisohje: On tärkeä selvittää etukäteen Kelan kanssa, miten palkka vaikuttaa henkilön mahdolliseen asumistukeen ynnämuihin mahdollisiin tukiin.
---
Palkkatuesta:
Työvoimatoimisto voi myöntää työnantajalle palkkatukea työntekijän palkkauskustannuksiin. Palkkatuella työllistetään ensisijasesti pitkäaikaistyöttömiä, vajaakuntoisia, alle 25-vuotiaita nuoria ja työttömiä, joita uhkaa pitkäaikaistyöttömyys tai syrjäytyminen työmarkkinoilta. Palkkatuetun työn tulee parantaa työttömän työnhakijan ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkina-asemaa sekä edistää pitkäaikaistyöttömän sijoittumista avoimille työmarkkinoille.
Palkkatukea voidaan myöntää työsuhteiseen työhön tai oppisopimuskoulutukseen. Sitä voivat saada kunnat, kuntayhtymät, yritykset ja muut yhteisöt sekä muut työnantajat. Yritykselle palkkatuki myönnetään pääsääntöisesti toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen. Tuki voidaan myöntää yritykselle myös määräaikaiseen työsuhteeseen, mikäli kyseessä on esimerkiksi vajaakuntoinen, pitkäaikaistyötön tai vaikeasti työllistyvä henkilö.
Palkkatuki koostuu kahdesta osasta: perustuesta ja lisäosasta.
Vuonna 2006 perusosa on 23,50 euroa päivässä, eli noin 505 euroa kuukaudessa. Harkinnanvaraisen lisäosan suuruus vaihtelee tapauskohtaisesti seuraavasti:
- Vaikeasti työllistyvät: lisäosan määrä enintään 90 prosenttia perusosasta
- Oppisopimuskoulutus: lisäosan määrä enintään 60 prosenttia perusosasta.
- Muut: lisäosan määrä enintään 60 prosenttia perusosasta.
Palkkatuen enimmäiskesto:
- Vaikeasti työllistyvät: 24 kk
- Oppisopimuskoulutus: koulutuksen kestoajaksi
- Muut: 10 kk.
HUOM! Palkkatukea on haettava ennen työsuhteen alkua.
HUOM! Kun on kyse työkyvyttömyyseläkkeellä olevasta henkilöstä, hänen työllistymistään voidaan tukea palkkatuella, mikäli työvoimatoimisto arvioi tuen myöntämisen työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaiseksi.
Työvoimatoimisto arvioi työnhakijalta edellytettävän työkykyisyyden kussakin yksittäistapauksessa erikseen. Arvioinnissa otetaan huomioon työmarkkinoille pyrkivän henkilön jäljellä oleva työkyky, vammaisuuden laatu sekä työmarkkinoilla tarjolla oelvien työtehtävien sekä työntekijän terveydentilaan kohdistuvat vaatimukset. Näistä neuvotellaan työvoimatoimiston kanssa!
Lisätietoja palkkatuesta:
http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/10_tuet_ja_avustukset/02_palkkatuki/index.jsp
---
Työolosuhteiden järjestelytuesta:
Vajaakuntoisen henkilön työhön sijoittumisen tai työn säilyttämisen tueksi työhallinto voi myöntää työolosuhteiden järjestelytukea. Tuella voidaan rahoittaa työkoneisiin ja välineisiin tai työpaikan ulkoisiin olosuhteisiin tehtäviä muutoksia tai hankintoja, jotka ovat välttämättömiä vammasta tai sairaudesta aiheutuvan haitan poistamiseksi ja vähentämiseksi. Lisäksi järjestelytukena voidaan korvata toisen työntekijän antamaa apua vajaakuntoisen työssä selviytymisen parantamiseksi.
- Työolosuhteiden järjestelytukea voidaan myöntää muutostöitä ja hankintoja varten enintään 2 500 euroa vajaakuntoista henkilöä kohti, vaikeavammaisen henkilön kohdalla enintään 3 500 euroa.
ja / tai - toisen työntekijän antaman avun perusteella enintään 250 euroa kuukaudessa korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Mikäli kyseessä on vaikeavammainen henkilö, tukea voidaan myöntää enintään 350 euroa korkeintaan kahdeksi vuodeksi.
Työolosuhteiden järjestelytukea haetaan siitä työvoimatoimistosta, jonka alueella työpaikka sijaitsee.
Työolosuhteiden järjestelytuen hakemuslomake:
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asiointi_ja_lomakkeet/lomakkeet/tm_tm685/index.html
Työnantaja hakee molempia tukimuotoja. Palkkatuen takia myös henkilön itsensä täytyy asioida työvoimatoimiston kanssa, mutta varsinaisen hakemuksen tekee työnantaja, koska kyse on työnantajaan kohdistuvasta tuesta.
Terveisin
Marika Ahlstén
erikoissuunnitelija, Kehitysvammaliitto