Käytöshäiriöt kehitysvammaisilla

Kysymys 

Olen miettinyt usein täällä näitä palstoja lukiessani, että onko kehitysvammaisilla enempi käytöshäiriöitä kuin ns. normaali lapsilla, vai johtuuko ne vain siitä että me vanhemmat olemme niin uupuneet siihen haastavaan arkeen, mitä erityislapsemme kanssa elämme, että tavallaan omalla käytöksellämme aiheutamme hallaa.

Vastaus 

Hei,

Kehitysvammaisuus ja käytöshäiriöt ovat kaksi erillistä asiaa. On paljon kehitysvammaisia lapsia ja aikuisia, joilla ei ole sen enempää käyttäytymisen kuin tunne-elämän pulmiakaan. Toisaalta on myös paljon ihmisiä, jotka eivät ole kehitysvammaisia, mutta joilla edellä mainittuja pulmia on. Kehitysvammaisuus ei siis aiheuta mitenkään käyttäytymishäiriöitä.

Yleisesti lasten käyttäytymishäiriöiden syntymisestä voidaan todeta, että taustalla on usein monenlaisten riskitekijöiden kasautumista. Käyttäytymisen häiriöiden takana voi olla ns. biologisia tekijöitä (kuten tavallista vaikeampi syntymätemperamentti, vauvan vaikeudet säädellä vireystilaa ja tunnetiloja). Joskus myös vanhemmat voivat olla niin väsyneitä, että lapsen itsesäätelyn kehittymistä ei jakseta tukea riittävästi ja pulmat pääsevät kasautumaan. Ovatpa syyt mitä tahansa, on hyvä hakea tukea vuorovaikutuksen pulmiin lapsen kanssa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa löytyy keinoja tukea lapsen hyvää kehitystä, sen vähemmän pulmat pitkittyvät.

Terveisin
Anna-Elina Leskelä-Ranta
psykologi, erikoissuunnittelija
Kehitysvammaliitto