Kehitysvammaisen edunvalvoja

Kysymys 

1. Voiko kehitysvammaisen edunvalvojana toimia esim. äiti? Entä voiko kehitysvammaisen sisar toimia edunvalvojana ja miten pitää menetellä, että jompi kumpi on virallisesti edunvalvoja? 2.Voiko jo nyt jotenkin sopia, että äidin jälkeen sisko on edunvalvoja joskus tulevaisuudessa? 3. Voiko sisko vanhempien jälkeen huolehtia kehitysvammaisen sisarensa perintö- ym. raha-asioista?

Vastaus 

Hyvä kysyjyä,

Edunvalvojana voi toimia äitikin, kuka tahansa sopiva henkilö. Laissa ei ole muita vaatimuksia. Myös siis sisar voi olla edunvalvoja ei kylläkään esimerkiksi perintöä jaettaessa, sillä intressiristiriitaa ei saa olla. Mutta perinnönjaon jälkeen, on toki mahdollista, että sisar esimerkiksi määrätään edunvalvojaksi. Sisar voi huolehtia kehitysvammaisesta vanhempien kuoleman jälkeen.

Pätevää sopimusta ei voi tehdä etukäteen, mutta toivomuksen voi esittää esimerkiksi testamentissa. Mutta aina edunvalvonta-asian tullessa esille, kysytään edunvalvojaksi aikovalta suosutumusta ja hän sitten sillä hetkellä harkitsee ottaako tehtävän vastaan.

Lisätietoja saa www.maistraatti.fi ja sieltä holhoustoimikohdasta.

Terveisin
Kirsi Mäkinen
Lakimies