Dysplastinen munuainen
Hei,
Odotan tyttöä rv:lla 34. Rakenneultrassa NKL:lla todettiin oikeassa munuaisessa laajentunut munuaisallas, jonka vuoksi olen käynyt kontrolliultrissa nyt 3 kertaa. Lääkärin mukaan kyseessä olisi dysplastinen munuainen. Munuaisessa näkyy ultrassa kaksi nesteen täyttämää "lokeroa". Vasen munuainen on täysin normaali, lapsivettä on aivan normaalisti. Tytön kasvu menee aivan keskikäyrällä kun verrataan pipon ja masun ympärystä ja reisiluun pituuden perusteella hieman yli keskikäyrän. Kasvojen profiili on myös normaali. Syntymäpainoarvioksi tuli 3,7kg. Meille tarjottiin lapsivesipunktiota rv:lla 24, mutta emme keskenmenoriskin vuoksi siihen suostuneet. Mahdollisuus siihen osallistumiseen tuli myös mielestäni liian myöhään. Ymmärtääkseni tämä munuaisvika on kuitenkin vain yksi softmarker, joten riski on aika pieni kromosomipoikkeavuuteen. Vai onko näin sittenkään?
Tyttöä ja munuaista on tarkoitus tutkia syntymän jälkeen tarkemmin. Ainakin näillä näkymin, munuaisten yhteisvaikutus on hyvä, koska lapsiveden määrä on normaali.
Mitenköhän suuri kromosomipoikkeavuudenriski nyt on kuitenkin olemassa, vaikka muuten tyttö näyttää voivan hyvin? Tyttö liikkuu myös hyvin aktiivisesti masussa. Haluaisin vielä lisätä sen, että niskaturvos oli normaali 0,8-0,9.
Tuollainen niin kutsuttu dysplastinen munuainen (munuaisen rakenteissa erisuuruisia ja eirlainen määrä kystiä) ei kuulu softmarkereihin, vaan on munuaisen rakennepoikkeavuus. Softmarkerina käytetään laajentunutta munuaisallasta ja sillonkin sen tulee olla molemminpuoleinen (varsinainen munuaiskudos on normaali). Dysplastinen munuainen voi olla seuraus kehityshäiriöstä siinä tai seuraus tukkeutumasta virtsan kulkureitillä. Kromosomipoikkeavuudenriski on erittäin pieni, jos muita poikkevia löydöksiä ei ole.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, perinatologian ja synnytysten erikoislääkäri