Matala AFP

Kysymys 

Kysyin aikaisemmin matalasta AFP:stä. Itsekin oudoksuin tutkimuksen ottoa. Tiedusteluuni, miksi minusta ko. verikoe on otettu, sain vastauksen, että sillä haetaan poikkeuksellisen korkeita lukuja. Tiedän kyllä joitakin sairauksia, mitä noin 3-kertainen mediaaniluku voi puoltaa. Itse vain huolestuin matalasta AFP:stä, koska tietojeni mukaan se voi olla merkki kromosomipoikkeavuuksista.

Eivätkö tällaiset tutkimukset ole vapaaehtoisia ja tehdään vain, kun on riskiraskaustestilomake äidin allekirjoituksella varustettuna? Tietääkseni "meilläpäin" ei keskiraskauden seerumiseulaa enää edes järjestetä, vaan käytössä on alkuraskauden np-mittaus ja verikokeet. Saako jokin asia epäilemään tietyillä henkilöillä korkeita AFP-arvoja tai liittyykö korkea AFP joihinkin kroonisiin sairauksiin? Rakenneultrassa sikiön rakenteissa ei ollut poikkeavaa.

Vastaus 

Potilaista ei saa otattaa mitään tutkimusta ilman ko. henkilön lupaa. Kaikkiin tutkimuksiin pitää olla selvä indikaatio. Lisäksi tutkimuksiin lähettävän henkilön on selitettävä syy niihin ja tulosten valmistuttua selostettava ne! Rvk 15 - 16 on joissakin kunnissa käytössä ns. AFP-seula (siihen yhdistetään hCG). Jos sitä käytetään Down-seulana, on huomioitava riskiä laskettaessa myös äidin ikä. Tuolloin matala AFP liittyy kohonneeseen riskiin. Tulos tulee esittää MoM-arvona, jolloin poikkeavana pidetään noin arvoja alle 0,5 MoM. Se ei täyty tehdyissä mittauksissa. S-AFP Down-seulana on heikko.

Korkea AFP voi liittyä tiettyihin sikiön rakennepoikkeavuuksiin tai perinnölliseen kongenitaaliseen nefroosiin (oltava tieto, että esiintynyt suvussa tai aikaisemmissa raskauksissa), mutta tuolloin AFP mitataan lapsivedestä eikä äidin seerumista.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että joko tutkimukseen lähettänyt terveydenhuollon ammattihenkilö ei ole oikein tiennyt mihin, miksi ja milloin on lähettänyt tai sitten potilaalle annettu informaatio on puutteellista tai huonosti annettua.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri