Epävarmuutta sikiön mitoista

Kysymys 

Hei! Raskausviikkoja on kertynyt nyt tasan 34. Olen sairastanut muutama viikko sitten oireettoman VTI:n, joka levisi huomaamatta pyelonefriitiksi asti. Tämän seurauksena oli korkea kuume, päänsärky, selkäkipu ja iv-antibioottihoito sairaalassa. Tulehduksen jälkeen olen joutunut käymään ultrassa viikon kahden välein, sillä lääkäri haluaa seurata lapsen kasvua, onko se hidastunut tulehduksen takia tms.

Koen olevani täysin tietämätön tilanteesta. Viime kerralla, kun kävin lääkärin luona, jäi jotenkin outo olo, vaikka hän vakuutteli että kaikki on OK ja sikiöt kasvavat omaan tahtiinsa. Miltä seuraavat mitat sinusta kuulostavat? Lääkäri sanoi vain, että sirorakenteinen, pitkäjalkainen - ei mikään isopäinen. Eli tällöin oli viikkoja 33+3, kun kävin ultrassa ja painoarvio oli 1830 g, lakimitta 78 mm (jos oikein onnistuin urkkimaan).

Mittoja en saanut ylös muuten kuin mitä näin käyrässä: lakimitta näytti olevan hieman alakäyrän alapuolella, muut normaalin alarajoilla - lukuun ottamatta reisiluun mittaa, joka oli suhteessa suurempi. Eniten minua mietityttää tämä lakimitta. Onko lapsemme sopusuhtainen? Miten painoarvio mielestäsi vastaa viikkoja? Pikaista vastausta odotellaan. Kiitos!

Vastaus 

Kuten aikaisemminkin olen vastannut, on pään YMPÄRYSMITTA useinkin parempi mitta kuin lakimitta. Tuo 78 mm (jos se siis oli se) on jonkin verran alle ns. alakäyrän rvk 33+. Painoarvio, luultavasti siitä johtuen, menee kutakuinkin normaalikäyrästön alarajalle, siis vielä normaaliksi.

Tärkeäähän kasvuseurannassa on se, että sikiön kasvu seuraa OMAA käyräänsä kaikkien mittojen suhteen eikä muuta sitä. Pienehkö tai kapeahko pää saattaa olla perinnöllinenkin. Kuinka on vanhempien pään muodon tai koon kanssa?

Sairastettu pyelonefriitti ei vaikuta sikiön kasvuun, ainakaan merkittävästi. Eiköhän kontrolleihin ole ennemminkin syynä tuo todettu pienehkö koko. Jos pää kasvaa koko ajan suhteessa muihin mittoihin normaalisti, eikä sen rakenteissa ole todettu poikkeavaa, niin tuskin on mitään erityistä syytä olla huolissaan asiasta.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri