Reisiluun mitta viikkoihin nähden pieni

Kysymys 

Hei!

Olen raskaana viikolla 40. Kävin tällä viikolla ultraäänitutkimuksessa, jossa tehtiin sikiön painoarvio. Painoarvioksi saatiin n. 3 200 g. Mieltäni jäi askarruttamaan, kun tutkimuksen tekijä mainitsi, että sikiön reisiluu on viikkoihin nähden pieni eli vastasi viikkoa 34. Reisiluun pituutta hän ei maininnut.

Millainen reisiluun koko sikiöllä pitäisi tässä vaiheessa (eli rv 40) olla, ja paljonko arvo on viikolla 34? Onko syytä olettaa, että lapsella on jokin vamma?

Vastaus 

Reisiluun pituus lasketussa ajassa on keskimäärin 74 mm, mutta normaalin vaihtelu on varsin laaja, n. 68 - 82 mm. Rvk 34 vastaavasti noin 58 - 72 mm, eli mitat jopa menevät toistensa päälle. Kuten olen aikaisemminkin maininnut, reisiluun mittaaminen on yllättävän vaikeaa. Varsinkin maksimaalisen pituuden mittaaminen loppuraskaudessa. Mittaajan pitäisi olla erittäin kriittinen, että todella näkee pitkän luun molemmat päät samassa projektiossa.

Todennäköisintä on, että mitään poikkeavaa lapsessa ei ole. Me suomalaiset olemme yleisesti ottaen melko lyhytraajaisia ja pitkäselkäisiä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri