Istukkanaytetutkimus ja keskenmeno

Kysymys 

Hei,Minulle tehtiin istukkabiopsia np-ultrassa rv 12+6 todetun 2,8 mm niskaturvotuksen vuoksi. Biopsia tehtiin kolme päivää myöhemmin eikä sen tehnyt lääkäri nähnyt sikiöllä poikkeavaa niskaturvotusta ja muutenkin sikiö näytti normaalilta. N.15 minuuttia tutkimuksen jälkeen sain kovat vatsakivut (koko vatsan aluetta särki ja alavatsaan tuli painontunne). Menin päivystykseen, missä minut laitettiin hetkeksi lepäämään, mutta koska en vuotanut verta ei jatkotutkimuksia tehty vaan olettiin kipujen johtuneen jännityksestä. Kivut menivät ohi n. puolessa tunnissa. Kaksi viikkoa tapahtuneesta sikiön todettiin kuolleen kohtuun, oli kuollut viikolla 13-14 eli tutkimuksen aikoihin. Raskauteni aikana en muten kärsinyt vuodoista enkä kivuista. Mitään syytä sikiön kuolemaan ei löydetty ja kromosomit olivat normaalit, minkä vuoksi on oletettavaa että biopsia aiheutti keskenmenon. Nyt mieltäni vaivaa asia ja haluaisin tietää mikä tutkimuksessa mahdollisesti meni vikaan ja mikä sai aikaan keskenmenon? Entä onko tavallista, että niskaturvotus laskee muutamassa päivässä vai miten kaksi eri ultraa voivat antaa niin eri tuloksen?

Vastaus 

Hei,
Näytteenotossa ei mikään sinänsä ole mennyt pieleen (ainakaan et mainitse mistään erityisestä siihen liittyen), mutta kuten varmaankin ja toivottavasti sait etukäteisinformaatiota, että toimenpiteeseen liittyy n. 0,5 prosentin keskenmenoriski. Se tarkoittaa, että joka 200. raskaus menee kesken.

Riski on suhteellisen pieni, mutta yksilön tasolla se merkitsee kuitenkin kohdalle osuessaan sata prosentista keskenmenoa. Näytehän otetaan imemällä istukkavilluskudosta neulan avulla. Tämä tapahtuma saattaa siis (harvoin) johtaa istukan toiminnan ja kehityksen häiriintymiseen, jolloin sikiönkin kehitys pysähtyy.

Todella ikävää, että tämä riski on toteutunut sinun kohdallasi. Käytännön kokemus on osoittanut, että niskaturvotuksen paksuus näyttäisi vaihtelevan jopa päivittäin, mutta mitään tutkimusta asiasta ei ole tehty (olisi varmaan sytä tehdä). Toisaalta tulokseen voi vaikuttaa sikiön asento ym. vaihtelevat tekijät eri mittauskertojen välillä.

Katso myös istukkanäytetutkimus.

Terveisin,
Ansa Aito-Kallio
Gynekologi