Rakenneultrassa havaittu munuaisaltaan laajentuma

Kysymys 

Lähetin eilen kysymyksen koskien rakenneultrassa havaittua munuaisaltaan laajentumaa. Tätä palstaa hieman selailtuani huomaisn aiheesta jo kirjoitetun. Kuitenkin haluaisin tiedustella vielä muutamaa asiaa. Sikiö on poika ja ultrassa tosiaan havaittiin toisen munuaisaltaan laajentuma. Tarkastuskäynti parin viikon päähän. Sulkeeko tuo, että laaejentuma on toisessa munuaisessa, pois perinnölliset polykystiset munuaistaudit? Olen käsittänyt että piilevänä peritytyvä munuaistauti puhkeaa lapsuusiässä ja vallitsevana periytyvä vasta aikuisiässä, pitääkö paikkansa? Meillä on jo 1,5 vuotias tyttö, joka on terve. Entä downin syndrooma? Kävimme molempien lasten kanssa väestöliitossa niskapoimu-ultrassa. Kummassakaan tapauksessa mitään poikkeavaa ei ilmennyt. Olisiko mahdollinen downin syndrooma näkynyt niskapoimu-ultrassa paremmin kuin rakenneultrassa, jossa mahdollisuus downiin tulee siis munuaisaltaan laajentuman kautta?Entä kolmas vaihtoehto eli tukkeuma nimenomaan poikasikiöllä. Voidaanko tukkeumaa hoitaa millään tavalla raskaudenaikana? Riittääkö raskauden aikana, jos toinen munuainen toimii normaalisti? Ymmärtääkseni tukoksia voidaan hoitaa leikkausin syntymän jälkeen, pitääkö paikkansa? Onko operaatio vaikea?Voiko näillä tiedoilla esittää mitään arviota mahdollisesta laajentuman syystä? Mitä tarkastuskäynnillä tulisi kysyä?

Vastaus 

Hei,
Et mainitse, kuinka laaja(mm) munuaisallas on tai onko normaalia munuaiskudosta.

Niin kutsuttu infantiili polykystinen munuaissairaus tulee yleensä esiin sikiöaikana sille on tyypillisenä kookkaana munuaislöydöksenä. Laajentunut munuaisallas on vain osa löydöstä.

Downin syndroomaan voi liittyä, yleensä lievästi, laajentuneet munuaisaltaat. Pääsääntöisesti molemminpuoleisina. Ulträänitutkimuksista nimenomaan varhaisempi seula eli niin kutsuttu niskatutrvotusseula pyrkii löytämään ne sikiöt, joilla on suurentunut riski kromosomipoikkeavuuteen korostuneen niskaturvotuksen vuoksi.

Toisessa uä-seulassakin voi löytyä Downiin sopivia löydöksiä, mutta sikiö voi olla rakenteellisesti täysin normaalikin, vaikka kyseessä olisi 21-trisomia.

Mikäli poikasikiöllä on virtsaputken ahtauma, täyttyy rakko "ylisuureksi", kun se ei pääse tyhjenemään. Seurauksena on paineen siirtyminen ylöspäin munuaisiin. Vaikeasteisena hoitona voidaan yrittää asettaa sikiön rakkoon "stentti", jota kautta virtsa rakosta yritetään ohjata lapsiveteen. Tällainen hoito ei ole vielä rutiininomaista.

Mikäli sikiön toinen munuainen on kunnossa, mutta toinen tuhoutunut syystä tai toisesta, poistetaan tämä mununuainen yleensä syntymän jälkeen jossakin vaiheessa. Ihminen tulee toimeen yhdellä munuaisella. Valitettavan usein laajentuneen munuaisaltaan syy jää raskausaikana epäselväksi.

Terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg Gynekologi