Miten tyttömme pärjää tulevaisuudessa?
hei!Tyttömme on tällä hetkellä 8 vuotias.Hän syntyi keskosena 35+1 viikolla painoi 2350. synnytys alkoi lapsiveden menolla ja syytä ei ole ennenaikaisen synnytykseen ei ole selvinnyt.Hänellä on todettu F83 Tays;ssa joissa hän kävi testeissä.Tyttömme narahti neuvolassa 5-vuotistarkastuksissa.Hän sai puhe ja toimintaterapiaa lähes kaksi vuotta ja haimme koululykkäystä, jolloin hän kävi kaksi kertaa eskarin, josta olikin suuri apu. Eli nyt hän on ekalla. Koulunkäynti sujuu aika kivasti, toki välillä on päiviä ettei mikään oikein onnistu ja välillä laskut ja tavaaminen menee kuin vettä vain.Ongelmana lukemisessa onkin pitkät lauseet eli unohtaa mistä aloitti ja mitä luki.Samoin matematiikassa pitkät laskut.Hän menee koulussa henk.koht.opetussuunnitelmalla.Kaiken hän on oppinut aikanaan kunhan annamme rauhassa asiaa kypsytellä. Olemme myös tehneet Tapani Rahkon "jumppaa" hyvälaatuiseen huimaukseen josta mahtavia tuloksia.(oppi sillä varjolla ajamaan pyörällä ilman apupyöriä ym)Käsityöt, liikunta ja piirtäminen ovat alueita joista on erityisen kiinnostunut luki todistuksessa.Luokalla on open lisäksi yksi avustaja joka tarvittaessa auttaa.luokkakoko on 21 oppilasta. Joulutodistus oli hyvä, eli on päässyt tavoitteisiin jotka ovat ekaluokkalaisilla jouluna.kehitysviive oli noin 1,5vuotta sitten n.vuosi riippuen eri aloista.Miten meidän suloinen ja niin rakas tyttö tulee pärjäämään eläässään myöhemmin, onko mahdollista pärjätä ihan normaalissa koulussa,pääseekö töihin..Vaikea tietysti vastata näkemättä tai tutkimatta, mutta onko jotain tietoa tulevaisuudesta, miten voimme kannustaa,miten muut vastaavanlaisen diagnoosin saaneet ovat pärjänneet keskimäärin? saako jostain enemmän tietoa tms, sillä saamamme tieto oli hyvin vähäistä ja tokaisipa joku lääkäri matkan varrella että tyttäremme on debiili(!).Mitkä ovat ennustet.
Keskustelin ADHD-liiton kuntoutuspäällikkö Leena Mannström-Mäkelän kanssa asiasta. Hän sanoi, että tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa.
Hänen mukaansa keskusteluista muiden perheiden kanssa voisi olla hyötyä. Vertaistukea voi hakea ADHD-liiton paikallisyhdistysten kautta. Paikallisyhdistyksista saa lisää tietoa puh. 09-454 111 20 tai verkkosivuilta www.adhd-liitto.fi.
Toinen tapa on lukea vanhempien kirjoittamia tarinoita, joissa kuvataan elämää lapsen kanssa, jolla on samankaltainen diagnoosi kuin tyttärellänne. Voitte myös tutustua aiheesta kirjoitettuihin asiantuntijoiden kirjoituksiin. Mannströn-Mäkelältä (leena.mannstron-makela[at]adhd-liitto[dot]fi tai puh.09454 111 20) voitte saada kirjallisuusluettelon. Sitä ei ole mahdollisuus saada sähköisessä muodossa.
Parhain terveisin
Niina Sillanpää