Kehitysvammaisten työtoiminta
Kysymykseni koskee kehitysvammaisten työtoiminnan markkinointia ja alihankintatöiden hankkimista sekä työtoiminnan yhteistyöverkostoja. Onko tällaisia aiheita tutkittu kv-alalla? Onko julkaisuja tai kuka olisi aiheen asiantuntija?
Hei,
Kysymystäsi pohtii projektikoordinaattori Marika Hyvärinen. Häneltä voit kysyä asiasta lisää. Marikan numero on 0934809306 ja e-mail on marika.hyvarinen[at]famr[dot]fi.
"Tiedän, että tämänsuuntaisia verkostoitumis-/töidenhankkimis-/markkinointihaluja joillakin työ- ja toimintakeskuksilla on, varsinkin kun monilla yksiköillä perinteiset alihankintatyöt tuntuvat pakenevan Suomenlahden eteläpuolelle tai vielä kaueammas, mutta ainakaan mitään valtakunnallista verkostoa ei ymmärtääkseni ole olemassa eikä edes kehitteillä. Tällä hetkellä tiedossani ei ole tutkimuksia tai selvityksiä tästä aiheesta. Liiton kirjastostakaan ei työtoiminta-haulla löydy juuri muita kuin 1970- ja 1980-luvuilla tehtyjä suunnitelma- ym. julkaisuja.
Tiedän, että Vaalijalan työhönvalmennuskeskukset tai ainakin osa niistä on mukana Mikkelin ym. seudun verkostossa, johon kuuluu alueen työ- ja toimintakeskuksia/työhönvalmennuskeskuksia. En tiedä, onko heillä markkinoinnin tai töiden hankkimisen alueella konkreettista yhteistyötä, mutta ainakin he tietojeni mukaan kokoontuvat säännöllisesti. Ainakin Teijo Ylönen Mikkelin Savosetissa tietää asiasta. Häntä voi tavoitella numerosta 015-783111 (keskus).
Yksi näkökulma - tosin varsin akateeminen ja teoreettinen sellainen - työkeskusten verkostoitumiseen on viime vuoden lopulla Lapin yliopistossa ilmestynyt väitöskirja: Maija Pelkonen: Vähän kerrallaan niin pääset pitkälle - Tutkimus kehitysvammaisten työkeskusten tuetun työllistymisen verkostoitumisesta. Väitöksessä tarkastellaan kehitysvammaisten työkeskusten verkostoitumista tuetun työllistymisen menetelmän kehittämistyön aikana. Näkökulmana tuettu työllistyminen mutta teemana verkostoituminen."
Parhain terveisin,
Niina Sillanpää