Omaishoidontuen kriteerit
Hei! Haluaisin kysyä minkälaisia kriteerejä on saada omaishoidontukea. Minulla on kaksi erityislasta, joista toisella on synnynnäinen vakava sairaus. Hän on kuitenkin tällä hetkellä normaalisti kehittynyt eikä tarvitse juuri sen kummempaa hoitoa kuin ikätoverinsa. Tilanne voi kuitenkin nopeastikin muuttua ja sairaalakäyntejä meillä esim. on ihan säännöllisesti vähintään 2 kertaa vuodessa ja leikkauksia voi tulla eteen parin viikon varoitusajalla. (Hänellä on ikää nyt 3 vuotta ja leikkauksia takana 8kpl.) Vanhemmalla lapsella on dysfasia ja hänen kanssaan kyllä on rankempaa kuin muutoin olisi hänen ikäisillään lapsilla.
Hei,
Omaishoidontuki on ns. määrärahasidonnainen sosiaalipalvelu, johon kunta voi varata itse arvioimansa summan määrärahoja ja päättää itse myös kriteereistä, miten sitä myönnetään. Palvelu siis voi vaihdella kunnittain huomattavastikin, koska yleisiä kriteereitä ei ole. Tarkemmin kannattaa kysellä sosiaalitoimelta, joka joutuu joka tapauksessa arvioimaan tilanteen ennen päätöksentekoa.
Hakemus kannattaa kuitenkin aina tehdä ja siihen on oikeus saada perusteltu ja muutoksenhakukelpoinen, kirjallinen päätös. Suulliseen vastaukseen ei tarvitse tyytyä. Hakulomakkeita voi pyytää kunnan sosiaalitoimistosta. Jos saa kielteisen päätöksen ja on siihen tyytymätön, voi pyytää neuvoja esim. oman kunnan sosiaaliasiamieheltä mahdollisessa valitusasiassa.
Periaate on, että hoidettava henkilö tarvitsee sairauden tai vamman vuoksi jatkuvasti ja säännöllisesti toisen henkilön apua ja huolenpitoa (eikä hän sitä muuten esim. ikänsä puolesta tarvitsisi). Myönnettävän tuen suuruus riippuu siitä, miten sitovaa hoito on. Vaativimmillaan omaishoitaja voi hoitaa henkilöä, joka ei pysty liikkumaan vuoteestaan, jolloin hänen on oltava lähes koko ajan läsnä ja voi tällöin saada korkeinta omaishoidontukea. Pienempää tukea voi saada jos hoito on vähemmän sitovaa, mutta kuitenkin jatkuvaa ja säännöllistä (esim. joka päivä huolehdittava ja hoidettava jotkut tietyt asiat). Omaishoidontuki on yleensä porrastettu eri suuruusluokkiin, jotka vaihtelevat kunnittain. Tuki on saajalleen veronalaista tuloa. Se on tuen luonteinen, eikä vastaa esim. palkkatasoa.
Omaishoidontuki perustuu kunnan sosiaalitoimen kanssa tehtyyn toimeksiantosopimuksen, jonka liitteeksi laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelma. Hoitaja on myös oikeutettu kahteen vapaapäivään kuukaudessa ja niiden ajalle kunta on velvollinen järjestämään hoidettavalle hoidon, josta hoidettavalta voidaan periä kohtuullista maksua.
Tässä olisi tämä periaate, lisää voi kysellä oman kunnan sosiaalitoimistosta, jolla on neuvonta- ja ohjausvelvollisuus ja myös tiedottamisvelvollisuus kunnan palveluista. Lisätietoa myös Vernerin sivuilta.
Ystävällisin terveisin,
Satu Syrjälä
sosiaaliasiamies