Onko kunta velvoitettu järjestämään iltapäivähoitoa?

Kysymys 

Meillä on lievästi kehitysvammainen tyär, jonka koulun aloituksesta tulisi päättää kohta puoleen. Onko kunta velvoitettu järjestämään hänelle iltapäivähoidon (lausunto erityisopetuksesta on sekä pidennetystä opetusvelvollisuudesta sekä taksikuljetuksesta). Koulu on vielä avoin, jopa tavallinen luokka avustajalla on harkinnassa tai pienryhmä tai erityiskoulu.

Vastaus 

Hei,
Kunnilla ole nykyään mahdollisuus iltapäivähoidon järjestämiseen kaikille 1-2 luokkalaisille Perusopetuslain muutoksen jälkeen (1.8.2004). Kehitysvammaisilla on aina oikeus iltapäivähoitoon, jos se on heidän erityishuolto-ohjelmassa mainittu ja siitäkin huolimatta, että kunta ei ole sellaista laatinut. Eli se voidaan järjestää kehitysvammalain mukaisena hoitona.

Kehitysvammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminta

Kunnilla on mahdollisuus järjestää aamu- ja iltapäivähoitoa ja -toimintaa eri lakien perusteella ja käytännöt vaihtelevat kunnittain. Kunnat voivat järjestää toimintaa haluamallaan tavalla ja toiminnan kriteerit ovat kuntien päätettävissä. Asiakkailta perittävät maksut määräytyvät erilaisin perustein riippuen siitä, miten ja mahdollisesti minkä lain mukaan palvelu on järjestetty.

Lähtökohtana voidaan pitää, että aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Tällöin kyseessä ei ole sosiaalihuollon lainsäädäntöön perustuva toiminta. Toiminnasta voidaan periä kunnan päättämä kuukausimaksu, joka voi olla päivittäisestä kolmen tunnin toiminnasta (570 tuntia/toimintavuosi) enintään 60 euroa. Kolme tuntia ylittävästä toiminnasta kunta voi periä itse määrittelemänsä maksun.

Jos iltapäivähoito tai -toiminta järjestetään kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain 2 §:n 10 kohdan mukaisena muuna vastaavana erityishuollon toteuttamiseksi tarpeellisena toimintana, joka on kirjattu erityishuolto-ohjelmaan, on palvelu maksutonta alle 16-vuotiaille ja 16 vuotta täyttäneillekin sen lukuvuoden loppuun saakka, jonka aikana lapsi on täyttänyt 16 vuotta. (Asiakasmaksulain 4 § 2 kohta). Tällöin toiminta usein myös toteutetaan erityishuollon yksiköissä (päivätoimintakeskus, työkeskus tai vastaava).

Terveisin,
Kirsi Mäkinen
juristi
Kehitysvammaisten Tukiliitto