Vanhempien tukeminen

Kysymys 

Minkälaisia käytäntöjä on tukea kehitysvammaisia vanhempia, jotta he selviävät lastensa kasvatuksesta ja huollosta? Onko mitään paikkaa, missä esim äiti voisi olla lastensa kanssa, saada ikäänkuin tuettua vanhemmuutta, kun ei täysin itsenäisesti selviä, isä enemmän vie kuin tuo voimia ja suhde lapsiin on kuitenkin hyvä?

Vastaus 

Hei,
Lastensuojelun normaalit avohuollon tukitoimenpiteet ovat ensisijaisia. Paikkakunnasta riippuu, millaisia tukitoimia käytetään. Perinteisiä tukimuotoja ovat kodinhoitajan käytännöllinen ja opetuksellinen tuki perheelle. Toinen mahdollisuus on sijoittaa koko perhe perhetukikeskukseen oppimaan vanhemmuutta ja elämäntaitoja. Ja kolmas perhetyöntekijöiden käynnit kotona ja käynnit lastensuojelun sosiaalityöntekijän luona. Lisäksi perheneuvolapalvelut on useimmilla paikkakunnilla käytössä. Sosiaalitoimen kautta voi myös saada tukihenkilön vanhemmalle tai lapselle, lapselle "viikonloppuperheen" yms.

Eri paikkakunnat kokeilevat erilaisia tukitoimia: Kehitysvammainen vanhempi on esimerkiksi sijoitettu "perhehoitoon" lapsensa kanssa. Tässä toimintamuodossa on ilmennyt valitettavasti kehitysvammalain ja lastensuojelulain yhteensovittamiseen liittyviä ongelmia. Joskus myös kunta on sijoittanut avohuollon tukitoimenpiteenä äidin ja lapsen "päivähoitoon" perhepäivähoitajalle. Äiti on opetellut vanhemmuuden taitoja ja lapsi saanut virikkeitä. Tiedän myös, että on tapaus, jossa äiti käy lapsen kanssa päiväkotia. Lisäksi järjestösektorilla on erilaisia perhetukiprojekteja, koskien kaikkia lastensuojeluperheitä, (ns. varhaisen vuorovaikutuksen harjoittelu ja tukeminen). Nämä ovat paikkakuntakohtaisia. Mannerheimin lastensuojeluliiton on muun muassa perhekahvilatoimintaa, mutta vammaiset vanhemmat yleensä pelkäävät mennä "tavallisten" joukkoon.

Vedän projektia, jossa tuetaan perheitä, joiden vanhemmilla on kehitysvamma. Meidän projektimme keskittyy tänä vuonna varsinkin vertaistuen kehittämiseen. Tämäkin äiti voi päästä vertaistuen piiriin, riiipuen asuinpaikkakunnastaan, (ei tarvitse olla Pirkanmaa mutta pitää päästä kulkemaan jotenkin Tampereelle). Lisäksi elokuussa järjestetään valtakunnallinen tapaaminen Mertiörannan leirikeskuksessa Jämijärvellä 19.8-21.8. perheille, joissa vanhemmalla on oppimisen ja ymmärtämisen vamma. Tapaaminen on ilmainen ja sinne saa ottaa myös tukihenkilön ilmaiseksi mukaan.

Voit ottaa minuun yhteyttä, niin kerron asiasta lisää.

Terveisin,
Pia Henttonen
Kehitysvammaisten Tukiliitto
Enemmän otetta omaan elämään -projekti