Kunta haluaa väkisin huostaanottaa kehitysvammaisen henkilön lapsen
Mitä voin ulkopuolisena ihmisenä tehdä seuraavassa asiassa: Kehitysvammaisella henkilöllä on lapsi ja kunta haluaa väkisin huostaanottaa lapsen sillä vanhempi ei suostu menemään perhekotiin yhdessä lapsen kanssa. Vanhemmalla on useita lääkärintodistuksia siitä että hän pärjää lapsensa kanssa kun saa tukea ja lapsella on myös oheishuoltaja.Voinko ulkopuolisena henkilönä tehdä esim. valituksen sosiaalilautakunnan toiminnasta, perhekodin epäsopivuudesta tms? On niin turhauttavaa kun en tiedä mitä voisin tehdä. Miten yleistä on että sosiaalilautakunta ei anna kehitysvammaiselle mahdollisuutta hoitaa lastaan kotona (tuetusti) vaan päätyy huostaanottoon?
Hei,
Kysymykseesi vastasi Pia Henttonen Tukiliitosta. Lue myös Henttosen aikaisempi vastaus.
Joskus ongelmaksi muodostuu se, kuka takaa lapsen turvallisuuden ilta-ja yöaikaan sekä viikonloppuisin. Viralliset työntekijät noudattavat yleensä päivätyöaikaa. Joskus sukulaiset ovat ottaneet vastuun, että lapsi on turvassa myös silloin kuin työntekijä ei ole paikalla. Tämä on kirjallisena riitänyt sosiaalitoimelle.
Sosiaalityöntekijällä on oikeus ja velvollisuus ottaa lapsi huostaan pakolla, jos lapsen kehitys vaarantuu vanhemman hoidossa. Käytännönssä tämä tarkoittaa sitä, että selkeästi lasta laiminlyödään jotenkin, pahoinpidellään yms. "Avohuollon tukitoimet ovat ensisijaisia" ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkia mahdollisia tukitoimia pitää kokeilla ennen huostaanottoa. Huostaanoton perusteena EI saa olla vanhemman kehitysvammaisuus vaan ihan todelliset syyt. Esimerkiksi Ei reagoi lapsen itkuun, jonka seurauksena lapsi on nälkäinen ja paino ei nouse, ei huolehdi lapsen puhtaudesta yms. Kun en perhettä ja tapausta tunne, en osaa sanoa, millainen tilanne on.
Ulkopuolisena henkilönä voit toimia äidin tukihenkilön roolissa, jos äiti sinut sellaiseksi hyväksyy. Voit siten osallistua neuvotteluihin mukaan "uskotun tukihenkilön roolissa". Voit myös valmistautua äidin kanssa palavereihin ja yleensäkin selventää hänelle, mitä tapahtuu. Äiti voi esimerkiksi vaatia itseään ja lastaan koskevat paperit ja voitte yhdessä käydä läpi, mitä niissä perheestä sanotaan. Pari kertaa olen nimittäin törmännyt esimerkiksi sellaiseen asiaan, että äidit ovat ymmärtämättään suostuneet esim. lapsen vapaaehtoiseen huostaanottoon.
Terveisin,
Pia Henttonen