sosionomina vammasityössä
Vammaistyössä tarvitaan laajan tieto- ja taitopohjan omaamia työntekijöitä ja sosionomin koulutus antaa tähän pätevyyden. Erityiskasvatukseen ja vammaistyöhön suuntautuneelta sosionomilta vaa-ditaan moniammatillista työskentelyä ja laajaa teoriaosaamista. Työ vaihtelee laajasti riippuen asia-kaskunnasta, tarvitaan mm. erityispedagogista osaamista, hoitotyön osaamista, perehtymistä lain-säädäntöön sekä kommunikaatiotaitoja. Työ kehitysvammaisten ihmisten kanssa on muuttuvaa ja rikasta. Jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassamme myös vammaiset ihmiset tarvitsevat rinnalleen auttajaa ja tukijaa, arkielämän sujuvuuden turvaamiseksi ja palvelujen pysymiseksi ajan tasalla. Sosionomin ydinosaamiseen kuuluu kasvatuksen ja ohjaamisen ohjaus, tiedonhankinnan osaami-nen, oman työn jatkuva kehittäminen sen hetkistä teoriatietoa vastaavaksi. Sosionomilla on hallin-non ja johtamisen taitoja sekä työn kehittämisen ja organisoinnin osaamista. Näiden myötä sosio-nomi pystyy hyödyntämään asiantuntijuuttaan monella sektorilla ja erilaisissa työtehtävissä. Sosio-nomi-opinnot antavat sosionomille valmiuksia toimia vammaisen ihmisen kumppanina vahvistaen hänen tasa-vertaista osallisuutta yhteiskunnassa ja yhteisössä. Koulutus antaa pätevyyden työsken-nellä vaativissa kasvatus-, ohjaus, palveluohjaus- ja esimiestehtävissä eri vammaistyön sektoreilla.
Erityiskasvatuksen ja vammaistyön opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jossa tällä hetkellä opiskelen, antavat osaamista esimerkiksi seuraaville alueille; vammaisen ihmisen arkielämän ja sosiaalisen toimintakyvyn tukemiseen, palveluohjaukseen, lainsäädännölliseen osaamiseen, vam-maisen ihmisen yksilölliseen tukemiseen ja ohjaukseen, musiikin terapeuttiseen käyttöön, kommu-nikaatiotaitoihin, kuvalliseen ilmaisuun, hoitotyön menetelmiin, apuvälineiden tuntemiseen ja käyt-töön sekä erityisliikunnan osaamiseen. Näiden avulla sosionomi pystyy tukemaan vammaisen ihmi-sen arkea laaja-alaisesti.
Sosionimi-opintojen lähtökohtana on vammaisuuden ymmärtäminen myös sosiaalisena ilmiönä. Vammaisen ihmisen omien voimavarojen tukeminen ja yksilöllisyyden korostaminen ovat opinto-jen kulmakiviä. Yhteiskunnassamme vammaisten ihmisten tasa-arvoisuus ei usein toimi, joten so-sionomin ydinosaamiseen kuuluu myös yhteiskunnallinen tietoisuus ja puutteisiin vaikuttaminen.
Sosionomi koulutus on suhteellisen uusi ja tieto sosionomikoulutuksesta ja sosionomin pätevyydestä tulee ajan myötä esille eri sektoreille!
valitettavasti
17.5.2006 klo 21:45
kirsi
6.6.2006 klo 23:52
Toki työkokemus on tärkeää. Eihän kukaan ole ainakaan tällä alalla "valmis" koulunpenkiltä päästessään! Mutta kuten jo edellä sanoin, nämä opit ovat se kivijalka, jolle voimme alkaa omaa ammatillisuuttamme rakentaa. Ja mitä vahvempi tämä kivijalka on sen tukevampi on sen päälle rakennettava talo. Ja ainakin minä uskon, että jos vammaisalalle tuleva työntekijä on rakentanut tuon kivijalkansa huteralle pohjalle, ei hän tällä alalla kauaa pysy. Sen verran rankkaa ja osaamista vaativaa työtä tämä on!
Vastaa viestiin