virhe tutkimuksissa?
Lähettänyt 11.5.2007 klo 01:04 käyttäjä tuska
Olen menossa raskauden keskeytykseen päivän päästä, mutta on tunne että tutkittu ei tarpeeksi sikiön vikoja. Lapsivesipunktio antoi tuloksen että down lapsi tulossa mutta voiko siinä otettaessa tapahtua virheitä ja se että kuinka pahanlaatuinen down lapsi, kun rakenteissa ei näkyviä vikoja? Niskaturvoke 2.6 mutta sitäkin tulosta 2 tuntia otettiin. samoin punktiossa kaksi pistosta.
downin äiti
12.5.2007 klo 23:12
Hei!
Olet aika tiukassa paikassa ratkaisemassa tärkeää asiaa. Kuulostaa siltä, että saamasi tiedot eivät ole olleet sinulle riittäviä. En osaa sinulle sanoa tuosta, voisiko mitenkään päätellä kuinka vaikea lapsi olisi tulossa. Mahtaako olla vielä mahdollista kysyä lisätietoja hoitavilta henkilöiltä? Jos emmit ratkaisua, toivoisin että voisit saada riittävästi tietoa etukäteen. Ratkaisun jälkeen olisi parempi itsellesi, jos voisit olla jossittelematta, kumpaankaan suuntaan. Minkä ratkaisun sitten teetkin, toivon sinulle voimia elää sen kanssa. Sen voin sinulle sanoa, että downin kanssa on kyllä pystynyt elämään odotettua paremmin, mutta toki välillä elo on aika kuormittavaa.
Lämpimin ajatuksin sinua mielessä tukien!
tyhjä olo
13.5.2007 klo 23:53
Toisen downiais...
14.5.2007 klo 08:07
Olet ihan yhtä hyvä äiti lapsillesi kuin aikaisemminkin. Kannattaa käsitellä kaikkia tuntemuksiasi, myös syyllisyyttä, jaksamisa ja suruakin ehkä myös jonkun ulkopuolisen henkilön/tahon kanssa. Ja sitten kun aika on valmis, päästä irti niistä ajatuksista.
Toivon, että olisit saanut itsellesi riittävän määrän tietoa. Ikävä, jos terveydenhuolto ei voinut sitä sinulle tarjota. Teit ratkaisun, joka oli tähän sinun tilanteeseesi ja jaksamiseesi oikea. Toivon kaikkea hyvää sinulle tästä eteenkin päin.
down lapsi meilläkin
17.5.2007 klo 12:26
lapsivesinäytteestä ei voi ennustaa downlapsen "helppoutta tai vaikeutta". Se kertoo vain, että sikiöllä on 21-trisomia , eli yhden kromosomin ylimäärä. Ultraäänissä voi näkyä reilu niskaturvotus tai sitten normaalikin löydös ja silti voi sikiöllä olla monenlaisia rakennevikoja, jotka syntymän jälkeen sitten tarvitsevayt korjausleikkauksia ja vaativat lääkehoitoja yms.
Kehitysvammaisuuden astetta ei voi mitenkään käytännössä määrittää sikiöaikana. Ulkomailla on kokeilussa ollut joitakin erikoistutkimuksia tuon älyllisen kehitysvammaisuuden arvioimiseksi, mutta Suomessa niitä ei ole käytössä. Enkä tiedä kuinka tarkkoja nuo käytettävät tutkimikset lopulta sitten ovat käytännössä.
Kun perheen päätös on yksimieleinen, on tehty ratkaisu silloin helpompi. Mutta jos vaikkapa mies vastustaa jyrkästi ds-lapsen synnytystä, niin silloin usein äiti taipuu. Ja jos perheesä on muita lapsia, on tuo kokonaistilanteen kannalta varmasti ihan hyvä ratkaisu. Tekee äiti kumman päätöksen tahansa, joutuu hän elämän tuon päätöksensä kanssa. Jos tilanne tuntuu kovin raskaalta, on syytä hakea apua. Asia voi painaa pitkäänkin ja siksi se on hyvä hoitaa tarvittaessa ammatti-ihmisten kanssa.
Raskauden keskeytysvaiheessa sikiö todellakin näyttää olevan ihan kunnossa. Silti siellä on se perusvika eli downin syndrooma. Sikiöt tutkitaan hyvin ja saatte lopuksi vielä selvityksen tilanteesta. Se on yksi osa tärkeää surutyötä. Netissä on ollut ainakin ennen yahoon keskustelupalsta ( enkelilapset??), jossa on mahdolisuus saada vertaistukea saman prosessin läpikäyneiltä.
Jos lapsivesinäytteen vastaus on ollut downin syndrooma, niin on erittäin äärimmäisen pieni ( lähes olematon) mahdollisuus, että vastaus olisikin ollut väärä.
Voimia sinulle ja perheellesi. Tämä on ollut raskas ratkaisu, mutta niin olisi ollut se toinenkin vaihtoehto varmasti teidän tilanteessa. Te olisitte tarvinneet ehdottomasti enemmän tietoa ja tukea poikkeavan kromosomivastauksen tultua. Näin sinä olisit voinut saada vastauksia mieltä painaviin kysymyksiisi. Ratkaisuusi se ei olisi ehkä mitenkään vaikuttanut, mutta jossitteluajatuksiasi se olisi varmasti vähentänyt.
tuska
17.5.2007 klo 12:51
Katariina
17.5.2007 klo 16:12
Voin vain kuvitella millaista tunteiden mylläkkää nyt käyt mielessäsi läpi. On varmasti niin, että ajan myötä sinulle selviää se, mitä ja miten kerrot asiasta sisaruksille. Ehkä se ei nyt ole vielä ajankohtaista. Sinähän et ole tehnyt mitään väärin tai oikein, vaan sellaisen ratkaisun, mikä tässä tilanteessa tuntui parhaalle. Syyllisyyden tunnetta on raskas kantaa mukana; toivon, että sekin ajan oloon helpottuisi pikku hiljaa. Ja toivon myös, että sinulla on joku, jonka kanssa voit pukea sanoiksi näitä kokemuksiasi. Kokemuksesi on arvokas, ja se kasvattaa sinua ihmisenä valtavasti.
Toivon sinullle erityisen paljon keväisen auringon suomaa lämpöä ja valoa!
Katariina
downlapsi meill...
18.5.2007 klo 12:14
vaikka näet ympärilläsi downlapsia ja lapsesi kaverinakin on sellainen, niin älä kuitenkaan ala verrata itseäsi heidän äiteihinsä. Osa downlapsista syntyy yhä edelleen yllätyksenä ja vanhemmilla ei ole ollut valinnan mahdollisuutta. Kun yllätysdown syntyy, on järkytys yleensä suuri ja tuntee pettymystä, vihaa ja ties mitä.
Jotkut sitten jäävät seuloissa kiinni ja joutuvat tuon vaikean ja nopeasti tehtävän valinnan eteen. Perheen kokonaistilanne on se, joka tarkaisee onko perheellä voimavaroja ottaa vastaan kehitysvammainen lapsi.
Itselläni on yllätysdown. Aika järkytyshän tuo lapsi oli. Siitä sitten on pakko selvitä tai antaa lapsi pois. Me emme antaneet. Joku toinen antaa.
Tuosta sisaruksille kertomisesta olen minäkin sitä mieltä, että älä vielä. Ja kun aikaa kuluu, niin mieti mitä kerrot. Raskaudenkeskeytys ja sen syyt ovat vanhempien välisiä juttuja, mielestäni ne eivät sisaruksille ( siis omille lapsille) edes kuulu. Lasten käsittelykyky tuollaisten asioiden suhteen on rajallinen ja voi tulla myös väärinkäsityksä.
Tuosta vauvakuumeesta: minulla on sellainen parantumattomasti ja ilmeisesti vielä mummoiässäkin. Jos vielä tulen raskaaksi, on meilläkin mietinnässä nuo seula-asiat ja oma stressinsä siihen tietenkin sitten liittyy. Perinnöllisyysneuvonnasta voisit saada tietoa omasta ikäriskistäsi jne.
Jaksamisia kovasti sinulle!
tuska
20.5.2007 klo 16:53
Katariina
20.5.2007 klo 21:15
Down-lapsen kanssa elämisestä voin sanoa, että elämään mahtuu paljon sitä samaa arkista askaretta kuin lapsiperheen elämään yleensä. Pikku lapsena arki ei kovasti eroa "tavallisen" palleron hoitamisesta, mutta sitten vuosien kuluessa vähän kerrallaan havaitsee, että paljonhan tässä tullaan eri tietä kuin muiden lasten kanssa. Se on vähän niin, että miten siihen koko hommaan suhtautuu.; miten ikäänkuin kaiken "ottaa". Erilaista tietä kuljetaan sen takia, että lapsen kehittyminen on omaa polkuaan kulkeavaa ja luonnollisesti asioiden oppiminen hitaampaa kuin ns. yleensä lapsilla. Lapsi tulee myös aina olemaan tavalla tai toisella riippuvainen toisen ihmisen huolenpidosta. Tällaisten asioiden hyväksyminen vie aikaa, toisilla vähemmän ja toisilla enemmän. Sekin on yksilöllistä, miten itse kukin asiat ottaa; syntymän hetkellä ja sitten myöhemmin.
Kukaan ei kyllä voi tuomita sinua tässä tilanteessa minun mielestäni. Asiastahan voi mielessään jokainen olla mitä mieltä vaan, mutta toisen tuomitsemiseen ei ole oikeutta. Nämä ovat sellaisia ratkaisuja,joihin ei ole oikeaa ja väärää vastausta. Kyllä sinä minusta voit rauhassa surra menetystäsi, mutta toisaalta antaa valonkin tulla elämääsi vähitellen. Olet tehnyt tähän tilanteeseen parhaiten sopivan ratkaisun.
Meille syntyi Eetu täytenä yllätyksenä. Kyllä sitä siinä riitti shokkia, murhetta ja huolta sille kerralle melkein yli voimien. Mutta asioilla on tapana järjestyä, niin vaan sitten on selvitty. Helpolla ei, mutta siten, että kovin paljon ei murehdita tulevaisuutta. Katsotaan ikään kuin päivä kerrallaan, ja eletään tätä hetkeä, ainakin yritetään... Sillä tavalla muuten elää moni kehitysvammainen henkilökin; viisautta kerrakseen.
Edelleen sinulle kevätauringonsäteitä!
Katariina
tuska
21.5.2007 klo 19:31
Vastaa viestiin