Downin etuudet
Lähettänyt 29.8.2008 klo 14:39 käyttäjä Kukka
Minulla on Down-lapsi ja hän on ollut aina päiväkotihoidossa. Hoito ollut hyvää ja muut lapset ovat tottuneet. Olisiko hoito voinut olla maksutonta? Eli kuntouttavaa erityishuollon alaista hoitoa. Itse maksoin hoitomaksut ja nyt maksan iltapäivähoidon, kkun lapsi on 8. Miten toisilla? Mielipiteeni on, että keskimmäisellä vammaistuella on varaa maksaa hoitomaksutkin.
Katariina
29.8.2008 klo 15:27
Kehitysvammaisen lapsen iltapäivähoito on maksutonta. Kehitysvammaisella lapsella iltapäivähoito on erityishuoltoon kuuluvaa. Perheessämme maksoimme päivähoitomaksut aikoinaan normaalisti, koska lapsi olisi vammaisuudestaan huolimatta ollut päiväkodissa hoidossa alle kouluikäisenä. Koulun alettua iltapäivähoito tuli heti maksuttomaksi. Selvitin asian tukiliiton lakimieheltä eli sieltä kannattaa sinunkin varmistaa asia, jos sen kanssa tulee ongelmia.
T: Katariina
Kaktus
29.8.2008 klo 15:36
Myös minun down-lapseni (10 v.) on koulussa. Aamu- ja iltapäivähoito on maksutonta, koska ap- + ip-hoidossa on kyse kehitysvammalain mukaisesta erityishuollosta, jota on annettava osittaisena ylläpitona alle 16-vuotiaalle kehitysvammaiselle, riippumatta siitä minkä säädösten tai tuottamistapojen perusteella palvelu järjestetään (päivähoitolaki tai perusopetuslaki). Em. on lyhennetty lainaus Etelä-Suomen lääninhallituksen päätöksestä, joka kumosi valituksestani kaupungin päätöksen maksullisesta iltapäivähoidosta. Tämänkin palvelu pitää kirjata yksilölliseen erityishuolto-ohjelmaan. Tiedän, että eri kunnissa tehdään lainvastaisia päätöksiä ja veloitetaan alle 16-v. kehitysvammaisten lasten iltapäivähoidosta. Sääli.
Eeva
29.8.2008 klo 21:40
Olen samaa mieltä edellä kirjoittaneiden kanssa aamu- ja iltapäivähoidon maksuttomuudesta. Samoin jos lapsi on kuntouttavasta syystä päiväkodissa, tämän kuuluu olla kehitysvammaiselle maksutonta. Me maksoimme itse päivähoitomaksut, koska lapsi olisi joka tapauksessa tarvinut päivähoitoa vanhempien työssäkäynnin vuoksi. Minusta näin oli oikeudenmukaista. Koululaisen iässä lapsen katsotaan kuitenkin jo pärjäävän ilman kokoaikaista hoitoakin koulun ulkopuolinen aika.
Katariina
30.8.2008 klo 09:14
Vielä haluan lisätä edelliseen kommentteihin, että myöskin ilmaiset kuljetukset kuuluvat aamu- ja iltapäivähoitoon. Omassa kunnassamme selvitimme vanhemmat yhdessä asiaa, ja saimme kyydityasiatkin kerralla kuntoon. Vaihtoehtoisesti vanhemmille voidaan maksaa matkakorvauksia lapsen kuljettamisesta siltä osin kuin matka poikkeaa työmatkasta. Kuljetusasiatkin kuuluvat erityishuollon piiriin, koska tavallisestihan vanhemmat eivät enää kuljeta koululaisia päivittäin hoitoon ja kotiin.
T: Katariina
vierailija
3.9.2008 klo 09:11
Kukka
3.9.2008 klo 16:18
äiskä
8.9.2008 klo 19:55
Hei!
Jotenkin minun korvaan kalskahtaa sana etuisuus. Mikä kumman etuisuus? Kulukorvaus tms. pikemminkin. Totta, saamme terapioita ilmaiseksi yms. mutta ne tulevat tarpeeseen, eivätkä ole mitään etuja. Vaatteita tarvitaan moninkertainen määrä verrattuna tavis-ikäiseen, kodin tavaroita menee rikki, vielä kouluikäisenäkin tarvitaan aina aikuinen seuraksi eli hoitojärjestelyt vaikka kun menet vanhempainiltaan. Ei voi laittaa kaverille seuraksi kuten tavislapsen. No, eipähän kinua uusia tavaroita kuten toinen tekee. Tulee onnelliseksi vähemmästäkin. Minusta on tärkeää, että lapsi saa tarvitsemansa palvelut.
vierailija
12.9.2008 klo 10:46
kukka72
7.10.2008 klo 23:53
Katariina
8.10.2008 klo 19:33
Hieno homma, että teillä on tukiperhe ja -henkilö arjen kuvioita helpottamassa. Omaa jaksamista ei aina itse osaa arvioida, mutta mielestäni sinä näet asiat kertomasi perusteella realistisesti ja kiinnität huomiota oleellisiin asioihin. Ei luultavasti ole oikeaa ja väärää tapaa ajatella ja toimia näissä asioissa; jokainen kokee asiat yksilöllisesti. Toisen mielestä rahalla saa asioita, jotka helpottavat arkea, ja sekin on varmasti yhtä oikein ajateltu. Jaksaminenkin on henkilökohtaista; toinen jaksaa ja sietää enemmän kuin toinen. Oma kokemus on tärkein; miltä itsestä tuntuu.
Meillä on myös ollut jo yhdeksän vuotta tukiperhe helpottamassa arkisia kuvioita kotona. Olemme olleet tyytyväisiä. Onhan se välillä ihanaa, kun saa nukkua aamulla pitkään ym. "ylellistä"...
Olen kanssasi samaa mieltä, että konkreettinen apu kotiin tai lapsen hoitamiseen auttaa jaksamaan parhaiten.
Jaksamista sinne!
T: Katariina
Yasmin
6.5.2010 klo 12:25
Kerran vuodessa vammaisneuvolassa kokous, eikä koskaan sanottu, että on maksuton (kun down).
Iltapäivähoito ei vielä meillä ajankohtaista.
Tavaroita ei mene kotona rikki, leikkii leluillaan (paljon kotileikkiä nuken kanssa,sekä tavallisia leikkejä,palapelejä,luetaan satuja,hassutellaan, kiukutellaan), vaatteita kirpparilta, siskon tytön vanhoja ja työkaverilta, ainakin toistaiseksi näin.
Puheterapia on päiväkodissa,pippurinen pikku tyttö.
En tiennyt mitään(kuten ei varmasti monikaan)downeista ennnen tyttöäni (isällä ja mulla yhteishuoltajuus,joka viikko näkee isäänsä)ja muita olen nähnyt 0-3v. välillä, kun käytiin 1krt/kk ryhmässä, missä muitakin downeja, sekä muskarissa,ja olen huomannut,että yksilöitähän nämäkin ovat,kuten tässäkin huomaa.
Mukavaa kesän odotusta!
Vastaa viestiin