Syömään oppiminen

Kysymys 

Hei, minulla on 1v 10kk tytär. Meillä on ollut pitkän aikaa syödessä oma lusikka käytössä, mutta syöminen ei onnistu. Lapsi ei saa ruokaa lusikkaan ja jos sattuu saamaan ei saa lusikkaa vietyä oikein suuhun. Haarukalla syöminen tai tavallisesta mukista juominen on täysin mahdotonta. Aikansa hän yrittää syömistä, mutta sitten hermostuu ja työntää lautasen väkisin minulle ja sanoo "äiti antaa loput". Piirtäminen, sormilla syöminen, kävely ja puhuminen onnistuu hyvin. Lisäksi olen kiinnittänyt huomiota, että hänellä on vahvoja pelkoja tiettyjä asioita kohtaan. Lääkärissä käynti, varpaiden kynsien leikkaus, imurointi ja pelkän imurin näkeminen aiheuttaa kauhukohtauksen.

Moni lääkäri on sanonut ettei ole vastaavaa lääkäripelkoa nähnyt. Pari päivää sitten menimme vaihtamaan vaippaa kauppakeskuksen vessaan, jossa olikin lastenhoitohuoneessa nainen vessassa ja lapsi sai aivan mielettömän kauhukohtauksen. Hän oli erittäin kova vierastamaan pienempänä ja muutenkin itkuinen vauva. Kärsivällisyyttä häneltä ei löydy yhtään, vaan jos esim. leikkikärry jää jumiin on huuto kova ja hän myös jankuttaa päivittäin "lähdetään autolla kauppakeskukseen" yms. Kun sitten menemme vaikka kauppakeskukseen alkaa hän parin minuutin kuluttua jankuttamaan "mennään autolla kotiin" Olen hyvin huolissani lapsesta, viittavatko kyseiset oireet mahdolliseen kehitysvammaan?

Vastaus 

Hyvä syömisongelmaisen tytön äiti/isä,
Tyttärellänne on todella erikoisia ongelmia. Kehitysvammaisuudella tarkoitetaan nykyisin nimenomaan älyllistä jälkeenjääneisyyttä. Siitä ei tyttärellänne ole varmastikaan kyse, koska hänen kielellinen ilmaisunsa on noin monipuolista. Nähdäkseni ongelmat tarvitsevat moniammatillisen tiimin, lähinnä lastenlääkärin,lastenpsykiatrin, psykologin ja toimintaterapeutin arviota ja terapiaa. Ehkäpä paikkakunnallanne toimii perheneuvola josta tällaista asiantuntemusta löytyy. Lastenneuvolassa osataan varmaan ohjata oikeaan suuntaan. Nyt on varmaan sopiva aika kääntyä asiantuntijoiden puoleen.

Terveisin
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri