Cytomegaloviruksen tartunta-aika

Kysymys 

Lähipiirissäni on cytomegaloviruksen pahasti vammauttama vajaa 3-vuotias lapsi. Itse olen raskaana nyt viikolla 28. Testautin viruksen vasta-aineet noin raskausviikolla 13 - 15, en muista tarkkaa aikaa. Tuolloin tulos oli, ettei minulla ole eikä ole ollut ko. virusta, joten ei vasta-aineitakaan. Lääkärin ohje oli pysytellä erossa infektoituneesta lapsesta.

Kysymys onkin, onko jokin aika jonka tämä lapsi saattaa virusta tartuttaa (kuolaa todella paljon) vai tartuttaako tämä tätä aina? Ja onko viruksesta vaaraa raskauden ollessa jo näin pitkällä?

Vastaus 

Suurin riski sairastua on ensimmäisen kolmanneksen aikana, mutta myös myöhempi infektio on mahdollinen. Varminta on siis noudattaa lääkärin ohjetta eli karttaa kontaktia lähipiirissänne olevaan lapseen.

Jos haluatte asiasta tarkempaa tietoa, teratologinen tietopalvelu (www.hus.fi) antaa tietoa hedelmällisyyteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä. He vastaavat arkisin klo 9 - 12 numerossa (09) 4717 6500 (normaalihintainen puhelu).

Ystävällisin terveisin
Vernerin verkkotoimitus