Cytomegaloviruksen primääri-infektio ja raskaus
Olen raskaana (13+5) ja sairastin aivan raskauden alussa (oireet rv 2-3) cytomegalon primääri-infektion.
1. Onko tosiaan niin, että virus voidaan tutkia lapsivedestä vasta viikolla 21? Miksi vasta silloin (maalaisjärjellä ajatellen jos virus on lapsiveteen siirtynyt, se olisi siellä jo heti alusta saakka)? Eikö ennen tätä voida tutkia asiaa mitenkään?
2. Onko lapsivesipunktion tulos (positiivinen/negatiivinen) sataprosenttisen varma?
3. Jos lapsivesipunktiossa huomataan, että virus on lapsiveteen siirtynyt, voidaanko sikiötä tutkia tarkemmin raskauden aikana? Eli ts. saadaanko jo raskauden aikana selville onko virus siirtynyt myös sikiöön? Tehdäänkö tällöin esim. useampia ultria?
4. Saadaanko lapsesta heti synnyttyä tieto siitä, onko virus siirtynyt häneen? Onko tämä tulos sataprosenttisen varma?
Cytomegalovirus (cmv) tulee lapsiveteen sikiön virtsan mukana, ei siis suoraan äidistä. Tämä vaatii sen, että sikiön pitää ensin infektoitua, jotta se voisi erittää virusta. N. 30–40 % sikiöistä infektoituu, jos äiti sairastaa primaarin cmv-tulehduksen raskauden aikana. Alkuraskaudessa sikiö ei vielä virtsaa merkittävästi. Vaatii siis n. 7 viikkoa äidin sairastumisesta ja 21 rvk, jotta virusta olisi tarpeeksi lapsivedessä sen toteamiseksi luotettavasti.
Positiivinen tulos on luotettava.
On huomioitava, että vain n. 20–25 % näistäkin sikiöistä todella sairastuu kliinisesti. Jos virusta löytyy lapsivedestä (sikiö siis infektoitunut), tulee sikiötä seurata toistuvilla uä-tutkimuksilla.
Vastasyntyneestä tutkitaan cmv yleensä virtsasta ja verestä heti syntymän jälkeen, luotettava vastaus tulee 1-7 päivän kuluessa.
Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri