Kehitysvammaisen perintö

Kysymys 

Mieltämme askarruttaa, voiko laitoksessa asuva kehitysvammainen omistaa esim. osan asunto-osakkeesta? Isän kuoleman jälkeen hänelle kuuluu lakiosa, mutta voiko tämän summan nimetä hänelle osana tästä asunto-osakkeesta (ehkä n. 1/2).

Isä on eläissään tehnyt testamentin lapsenlapsilleen, ja muutoin perheessä ei ole kuin kehitysvammainen ja hänen perheellinen siskonsa. Sisko perheineen ja äiti hoitavat hänen asioitaan tällä hetkellä. Sisko on myös osana hoitopalavereissa, ja lomat vietetään siskon perheessä. Perheen keskinäiset välit ovat kunnossa, ja kehitysvammainen veli/setä/kummisetä on kaikille hyvin tärkeä ja rakas.

Testamentin sisällön omaiset tiesivät myös jo isän eläessä. Kehitysvammaiselle on turvattu vuosien varrella kohtuulliset säästöt, joten sen osalta ei tule mitään ongelmia, ja suoranaista rahantarvetta ei ole. Sitten, kun asunto-osake myydään, niin sitten osuus tulisi hänelle rahana. Tällä hetkellä osakkeessa asuu vuokralainen.

Vastaus 

Ei ole olemassa mitään estettä sille, etteikö kehitysvammainen ihminen, myös laitoksessa asuessaan, voisi omistaa asunto-osakeyhtiön osakkeita tai osaa niistä, kuten tässä tapauksessa.

Kun kehitysvammaisen henkilön omaisuus merkittävästi lisääntyy, voi tässä kohdin olla luontevaa pohtia myös edunvalvonta-asiaa, ellei niin ole jo tehty. Koska moni kehitysvammainen ihminen tarvitsee apua taloudellisissa asioissa, määrätään taloudellinen edunvalvoja usein viimeistään juuri perinnönjakotilanteessa. Edunvalvojana voi toimia vaikkapa omainen tai vaihtoehtoisesti henkilölle voidaan määrätä maistraatin toimesta yleinen edunvalvoja.

Omaisuuden merkittävä lisääntyminen saattaa vaikuttaa kehitysvammaisen ihmisen asumisestaan maksamaan ylläpitomaksuun. Tähän kysymykseen saatte varmastikin kaikkein tarkimman vastauksen paikasta jossa henkilö asuu.

Jos tarvitsette yksityiskohtaisempaa lakineuvontaa, suosittelemme kääntymään asiassa esimerkiksi Kehitysvammaisten Tukiliiton lakineuvonnan (www.kvtl.fi) puoleen. Lakineuvontaan voi ottaa yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Ystävällisin terveisin,
Vernerin toimitus