Lievästi kehitysvammainen henkilö ja asepalvelus

Kysymys 

Olen supermotivoitunut menemään armeijaan. Olen kiinnostunut sotilastehtävistä ja haluaisin suorittaa asepalveluksen.

Mikä merkitys motivaatiollani on kutsuntatilaisuudessa?

Vastaus 

Lievä kehitysvamma ei automaattisesti sulje pois mahdollisuutta suorittaa asepalvelus. Kehitysvammaisuus on kuitenkin asia, joka vaikuttaa palveluskelpoisuuteen. Aiheesta voi lukea lisää Sotilaslääketieteen keskuksen ja Pääesikunnan julkaisemasta Terveystarkastusohjeesta (TTO 2012), joka löytyy Puolustusvoimien nettisivuilta (www.puolustusvoimat.fi) kohdasta Aineistot -> Ohjesäännöt ja ohjeet.

Armeijaan pääsy on ennen kaikkea riippuvainen henkilön toimintakyvystä. Arvion toimintakyvystä tekee lääkäri. Toimintakyvyn ja sitä kautta palveluskelpoisuuden arviointi tulee ajankohtaiseksi kutsuntavaiheessa. Palveluskelpoisuuden toteamista varten asevelvollinen on velvoitettu osallistumaan kutsuntoihin täytettyään 18 vuotta.

Asevelvollisuuslaki (12§) linjaa, että asevelvollinen voidaan palveluskelpoisuuden määrittämistä varten määrätä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön tarkastukseen ja tutkimukseen hänen terveydentilansa toteamiseksi. Jos asevelvollisella kutsunnassa tai muuten suoritetussa tarkastuksessa havaitaan sellainen vaikea ruumiinvika, parantumaton sairaus tai kehitysvammaisuus, että häntä ei voida käyttää palvelukseen, hänet vapautetaan kokonaan asevelvollisuuden suorittamisesta.

Palveluskelpoisuutta arvioitaessa henkilön oma motivaatio palveluksen suorittamiseen on merkittävä arvioitava tekijä. Usein tässä kohdin tarkoitetaan kuitenkin nimenomaan henkilön heikkoa motivaatiota, jonka perusteella asevelvollinen voidaan vapauttaa palveluksen suorittamisesta.

Puolustusvoimat saa asevelvollisuuslain mukaan itse määritellä, mitkä ovat palveluskelpoisuuden kriteerit. Merkille pantavaa on, että Puolustusvoimat on viime vuosina tiukentanut palveluskelpoisuuden määritelmää kutsunnoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyään asepalveluksesta vapautetaan kutsuntavaiheessa enemmän ihmisiä kuin aikaisemmin.

Ystävällisin terveisin,
Vernerin toimitus